19.1.2017

 

Maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullista Verohallintoon

 

Vastuu maahantuonnin arvonlisäverotuksesta siirtyy Tullista Verohallintoon 1. tammikuuta 2018. Tästä päivästä lähtien maahantuotujen tuotteiden arvonlisävero raportoidaan ja maksetaan Verohallinnolle. Muutoksen jälkeen ALV-rekisteröidyt yritykset voivat hoitaa kaikki arvonlisäverotukseen liittyvät asiat Verohallinnon kanssa. Toimivaltaisen viranomaisen valinta riippuu siitä, onko maahantuojana toimiva yritys merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Tämän voi tarkistaa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (ytj.fi) yrityksen y-tunnuksen avulla.

 

Yksityishenkilöt ja sellaiset yritykset, joita ei ole merkitty ALV-rekisteriin, hoitavat myös jatkossa maahantuotujen tavaroiden arvonlisäverotukseen liittyvät asiat Tullin kanssa.

 

Verohallinto on toimivaltainen viranomainen silloin, kun yksityishenkilö on merkitty ALV-rekisteriin ja tavaroiden maahantuonti liittyy tuojan liiketoimintaan. Näissä tilanteissa maahantuojana toimivan yksityishenkilön tulee käyttää tulli-ilmoituksessa y-tunnusta. Muissa maahantuonnin tilanteissa heidän tulee käyttää tulli-ilmoituksessa henkilötunnusta, ja toimivalta on näin ollen Tullilla. Tulevaisuudessa yritykset antavat maahantuonnin ALV-ilmoitukset oma-aloitteisesti, ja ALV:n voi ilmoittaa sähköisesti:

 
  • OmaVero-palvelussa, jossa veron voi myös maksaa;
  • Ilmoitin.fi:ssä taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona;
  • kaupallisten Tyvi-palveluiden kautta.

Yritykset ilmoittavat kaikki verokauden arvonlisäverot yhdellä veroilmoituksella. Maahantuonnin arvonlisäveron ilmoittamista ja laskemista varten maahantuovan yrityksen tulee oma-aloitteisesti laskea veron peruste ja veron määrä.
 
Jos ilmoitetun veron ja siihen liittyvän mahdollisen vähennyksen kohdistaa tullauskuukaudelle, ei arvonlisäveroa tarvitse enää maksaa ennen sen vähentämistä.

Maahantuonnin arvonlisäveron perusteeseen kuuluvat lähtökohtaisesti tuotteen tullausarvo, Tullin kantamat verot ja kotimaan rahtikustannukset. Tullausarvon pohjana on Tullin tullauspäätös.
 
Lähde: Suomen Verohallinto www.vero.fi