Export controles en sancties

Hoe te voldoen aan internationale sancties & export regelgeving

De verzending van goederen wordt naar een aantal landen beïnvloed door exportcontroles en lopende internationale sancties. Sancties kunnen gebaseerd zijn op het soort goederen, het land van herkomst en bestemming, of de bij de transactie betrokken partijen.

TNT biedt diensten in de meeste landen die momenteel onderworpen zijn aan internationale sancties. Wij leveren in overeenstemming met de regels en sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Naties, Europese Unie, Verenigde Staten en andere landen. Meer informatie over de behandeling van beperkt toegestane strategische goederen en de gesanctioneerde bestemmingen vindt u in de Algemene Voorwaarden van TNT.

Denied parties

De “denied-party” lijsten maken deel uit van internationale sanctie-regimes en export controle vereisten. TNT accepteert geen zendingen naar of van personen en entiteiten als ze vermeld staan als een geweigerde partij (denied party).
 

Handige links:


Strategische goederen

Strategische goederen zijn militaire goederen of goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. TNT classificeert de strategische goederen niet, dit is de verantwoordelijkheid van de exporteur. Onze service mogelijkheden variëren per locatie maar altijd is duidelijke informatie vereist over van toepassing zijnde vergunningen. Neem contact op met onze Customer Service collega’s voor meer informatie.


Handige links:


Gesanctioneerde gebieden

Om te voldoen aan internationale sancties, heeft TNT bepaalde diensten opgeschort of aanvullende verzendingsvereisten gesteld. Hieronder vindt u een overzicht per land van de sancties die een effect hebben op de TNT service.
 

Handige links:

De Krim

- De service van en naar de Krim regio is opgeheven tot nader bericht.

 

Cuba

- De service van en naar Cuba is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Cubaanse ambassades of consulaten.

 

Iran

- De service van en naar Iran is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Iraanse ambassades of consulaten.

 

Noord-Korea

- De service van en naar Noord-Korea is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Noord-Koreaanse ambassades of consulaten.

 

Rusland

De EU en de VS hebben sancties opgelegd tegen Rusland. Om Rusland optimaal te bedienen zijn de volgende maatregelen van toepassing:

- Er worden geen militaire goederen geaccepteerd voor de export van / naar Rusland
- Er worden geen goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) geaccepteerd voor de export aan militaire eindgebruikers in Rusland
- Goederen op de lijst met olie en gas gerelateerde apparatuur vereisen een vergunning om geaccepteerd te worden voor de export naar Rusland. Bekijk hier het document.

 

Sancties Rusland-Turkije

 

In januari ’16 heeft Rusland een pakket aan economische sancties genomen tegen Turkije. Voornamelijk sancties met betrekking op de import van etenswaren met als herkomst Turkije. Per 31 maart ’16 heeft de Russische douane aanvullende maatregelen ingevoerd. Dit heeft het volgende tot gevolg:

 

  • TNT Rusland kan niet meer direct binnenkomende zendingen via het TNT Road Network verwerken als één van de items is gemarkeerd met Turkije als land van herkomst.
  • Zendingen via de lucht zijn niet onderworpen aan douanebeperkingen. Let wel dat ook voor deze zendingen fysieke controles mogelijk zijn.

 

Hebt u een zending met bestemming Rusland waarvan de goederen zijn gemarkeerd met Turkije als land van herkomst? Neemt u dan contact op met Customer Care via 02 75 42 222 of via het contactformulier.

 

Soedan

- De service van en naar Soedan is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar soedanese ambassades of consulaten.

 

Syrië

- De service van en naar Syrië is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Syrische ambassades of consulaten.