Exportcontroles en sancties

Naleven van sancties en exportbepalingen

 

In bepaalde landen zijn exportcontroles en voortdurende internationale sancties ingesteld. Hierdoor wordt het verzenden van goederen beperkt, afhankelijk van het soort goederen, het land/de regio van oorsprong en bestemming of de partijen die bij de transactie betrokken zijn.

Hoewel TNT u in de meeste landen/regio's waar momenteel internationale sancties zijn ingesteld van dienst kan zijn, verzenden we goederen uitsluitend in overeenstemming met de voorschriften en sancties die door de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen/regio's zijn opgelegd. Raadpleeg de Algemene Voorwaarden van TNT voor meer informatie over het verzenden van beperkt toegestane strategische goederen.

Zwarte lijst

'Denied-party' lijsten maken deel uit van de internationale sancties en exportcontroles. TNT accepteert geen zendingen van of naar personen en entiteiten die staan vermeld als 'denied party' (geweigerde partij).
 

Handige links:


Strategische items

Strategische goederen zijn militaire goederen of goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. TNT classificeert geen strategische goederen; dit is de verantwoordelijkheid van de exporteur. Onze servicemogelijkheden verschillen per locatie, maar vereisen altijd duidelijke informatie over de toepasselijke vergunningen. Neem contact op met de afdeling Customer Care voor meer informatie.


Handige links:

Gesanctioneerde gebieden

Om te voldoen aan internationale sancties, heeft TNT bepaalde diensten opgeschort of aanvullende eisen gesteld. Hieronder vindt u, per land, een overzicht van elke sanctie die op de service van TNT van toepassing is.
 

Handige links:

De Krim

- De service van en naar de Krim regio is opgeheven tot nader bericht.

 

Cuba

- De service van en naar Cuba is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Cubaanse ambassades of consulaten.

 

Iran

- De service van en naar Iran is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Iraanse ambassades of consulaten.

 

Noord-Korea

- De service van en naar Noord-Korea is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Noord-Koreaanse ambassades of consulaten.

 

Rusland

De EU en de VS hebben sancties opgelegd tegen Rusland. Om Rusland optimaal te bedienen zijn de volgende maatregelen van toepassing:

- Er worden geen militaire goederen geaccepteerd voor de export van / naar Rusland
- Er worden geen goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) geaccepteerd voor de export aan militaire eindgebruikers in Rusland
- Goederen op de lijst met olie en gas gerelateerde apparatuur vereisen een vergunning om geaccepteerd te worden voor de export naar Rusland. Bekijk hier het document.

 

Sancties Rusland-Turkije

 

In januari ’16 heeft Rusland een pakket aan economische sancties genomen tegen Turkije. Voornamelijk sancties met betrekking op de import van etenswaren met als herkomst Turkije. Per 31 maart ’16 heeft de Russische douane aanvullende maatregelen ingevoerd. Dit heeft het volgende tot gevolg:

 

  • TNT Rusland kan niet meer direct binnenkomende zendingen via het TNT Road Network verwerken als één van de items is gemarkeerd met Turkije als land van herkomst.
  • Zendingen via de lucht zijn niet onderworpen aan douanebeperkingen. Let wel dat ook voor deze zendingen fysieke controles mogelijk zijn.

 

Hebt u een zending met bestemming Rusland waarvan de goederen zijn gemarkeerd met Turkije als land van herkomst? Neemt u dan contact op met Customer Care via 02 75 42 222 of via het contactformulier.

 

Soedan

- De service van en naar Soedan is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar soedanese ambassades of consulaten.

 

Syrië

- De service van en naar Syrië is opgeheven tot nader bericht.

- TNT heeft geen service van en naar Syrische ambassades of consulaten.