Aanvullende toeslagen

Wilt u dat uw zending met prioriteit wordt behandeld, extra verzekerd wordt of heeft uw zending een bijkomende of speciale behandeling nodig?

TNT beschikt over oplossingen om op deze vragen een antwoord te bieden. Voor deze aanvullende diensten wordt een toeslag in rekening gebracht. Hieronder vindt u een beschrijving van de aanvullende diensten waarop de toeslagen van toepassing kunnen zijn. Het werkelijke bedrag van de toeslag is afhankelijk van het land van facturatie.

Papieren vrachtbrieven en facturen

 • Niet-elektronische vrachtbrief: In geval van een handgeschreven vrachtbrief kunnen gegevens niet elektronisch worden verwerkt door TNT. Voor de manuele verwerking van deze gegevens berekenen wij een toeslag.
 • Niet-elektronische factuur: Het is mogelijk om papieren facturen te ontvangen tegen betaling van een toeslag. Standaard worden alle facturen digitaal verstuurd.

Douanediensten

Bij de in- en uitvoer van goederen speelt de douane een belangrijke rol. Onze douaneteams beschikken over de expertise om uw zendingen naadloos door het inklaringsproces te loodsen. Wij bieden u deze verschillende diensten aan:

 

 • ATR-certificaat
 • Douane exportdocumenten
 • Tijdelijke export / import documentatie
 • Vervanging T1-document
 • Tijdelijke (her) Import
 • Uitvoeren klantinstructie
 • Levering op T1-document
 • Douane beroep kosten

Voor deze diensten wordt een toeslag in rekening gebracht.

 

Vervoer van gevaarlijke goederen

Conform de internationale regelgevingen voor transport (IATA, ADR, etc.) kunnen we speciale goederen en substanties vervoeren en behandelen wanneer deze op de lijst van goedgekeurde goederen en substanties staan. Voor meer details, ga naar de pagina Gevaarlijke Goederen.

 

 • Gevaarlijke goederen: Toeslag voor de behandeling en het vervoer van zendingen die als goedgekeurde gevaarlijke goederen worden beschouwd.
 • Droogijs: Toeslag voor de behandeling en het vervoer van zendingen die droogijs bevatten (UN1845).
 • Gelimiteerde hoeveelheden: Toeslag voor de behandeling en het vervoer (over de weg) van ADR gelimiteerde hoeveelheden gevaarlijke goederen.
 • Lithium batterijen: Toeslag voor de behandeling en het vervoer van Lithium batterijen.
 • Radioactieve materialen: Toeslag voor de behandeling en het vervoer van radioactieve materialen, in uitgezonderde verpakkingen, klasse 7.

High value services

Priority

De optie ''Priority'' is beschikbaar voor onze Express en Economy Express services. De “Priority”-label geeft u en uw klant extra zekerheid. De zending is herkenbaar waardoor uw zending een voorkeursbehandeling krijgt in het héle netwerk. Wilt u uw zending met ‘Priority’ versturen dan hoeft u slechts het vakje ‘Priority’ aan te vinken. Als extra service wordt uw zending proactief opgevolgd door Customer Service. Voor deze optie wordt een toeslag in rekening gebracht.

 

Verzekering

TNT biedt een extra verzekering aan voor de waarde van de zending. Voor deze service wordt een toeslag in rekening gebracht.

 

Bijkomende behandeling van zendingen

Zendingen die niet via de automatische transportband kunnen worden verwerkt en zendingen waarvan de afmetingen groter zijn dan onze standaardafmetingen vergen een extra behandeling. Voor deze zendingen wordt een toeslag in rekening gebracht.

 

Manuele sortering

Zendingen die één of meer items van minder dan 30 kg bevatten, niet gepalletiseerd zijn en toch niet samen met de standaard netwerkzendingen over de lopende band kunnen worden getransporteerd, omwille van één van onderstaande redenen:

 

 • 1 of meerdere afmetingen overschrijden de maximale afmetingen van 1,2 m (l) x 0,7 m (b) x 0,6 m (h)
 • Verpakte of onverpakte kokers of buizen die niet stabiel kunnen blijven liggen op de lopende band moeten bijgevolg manueel worden behandeld.
 • Vloeistoffen in vaten of flessen kunnen niet stabiel blijven liggen op de lopende band en lopen het risico er af te vallen en beschadigd te raken, andere zendingen te beschadigen en/of medewerkers te verwonden.
Buitenmaatse zendingen

Als zendingen te groot en te zwaar zijn om automatisch te worden verwerkt wordt een toeslag in rekening gebracht. Deze zendingen moeten manueel worden verwerkt en brengen extra werkzaamheden met zich mee. Een zending is te groot en/of te zwaar als:

 

 • De maximale afmetingen zijn overschreden:
  - internationale Express zendingen met eindbestemming in Europa: 1,2 m (l) x 1,2 m (b) x 1,5 m (h)
  - Economy zendingen en nationale zendingen: 2,4 m (l) x 1,2 m (b) x 1,8 m (h)
 • De zending tussen de 30 en 70 kg weegt, niet is gepalletiseerd en de interventie vereisen van meerdere personen of mechanische hulpmiddelen om de zending veilig te kunnen verwerken.

Speciale behandeling van zendingen

Als uw zending niet gestapeld kan worden of blessures kan veroorzaken dan wordt hiervoor een toeslag in rekening gebracht.

 

 • Niet-stapelbaar: zendingen die één of meer niet-stapelbare items bevatten. Hierdoor kan de netwerkcapaciteit niet optimaal worden benut en kan de behandeling van uw zending meer tijd in beslag nemen. Dit betreft zowel voor palletzendingen als niet-palletzendingen.
 • Gezondheid & Veiligheid: zendingen die één of meerdere items bevatten die verwondingen kunnen veroorzaken of andere zendingen kunnen beschadigen en daardoor een speciale behandeling vragen.

Ontvanger betaalt

Het transport wordt gefactureerd aan de ontvanger. Dit kan op 2 manieren: “import ontvanger betaalt” of “export ontvanger betaalt”.

 

Wilt u dat de verzendkosten aan de ontvanger wordt gefactureerd? Kruis dan dit vakje aan en vul het TNT-klantnummer van de ontvanger in. Is dit klantnummer u niet bekend? Neem dan contact op met Customer Service (02 754 22 22).

 

Opgelet: de opdrachtgever is aansprakelijk voor alle onbetaalde bedragen. Voor deze service wordt een toeslag aangerekend.

 

Levering op privéadres

Er is een groeiende vraag naar leveringen op priveadressen. Om te voldoen aan de behoeften van u en uw klant kan TNT tegen vergoeding ook op priveadressen leveren. Een priveadres is een locatie die hoofdzakelijk functioneert als een huis, inclusief locaties met een bedrijf-aan-huis, en waar geen vrije toegang mogelijk is.

 

Adrescorrectie en levering

Wanneer een zending met een verkeerd of onvolledig leveradres door de afzender wordt opgegeven en aangeboden en wij vervolgens niet kunnen leveren dan ondernemen wij de nodige acties om het juiste adres te vinden en de zending zo snel mogelijk te kunnen leveren. Voor deze service wordt een toeslag in rekening gebracht.