Verzenden van gevaarlijke goederen

U weet wellicht niet dat uw item gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk dat u de verschillende classificaties bekijkt en ervoor zorgt dat uw zending veilig is en voldoet aan de vereisten.

Wat wordt als gevaarlijk beschouwd?

Onder gevaarlijke stoffen valt alles wat, bij onjuiste behandeling, u, de chauffeur, ontvanger, andere zendingen of het milieu kunnen schaden.

Als u niet zeker weet of uw zending geclassificeerd wordt als gevaarlijk goed, kunt u de fabrikant of leverancier vragen om een Veiligheidsinformatieblad (VIB). Als dat een UN-nummer bevat, gaat het om gevaarlijke goederen. U kunt ook gewoon contact met ons opnemen.

Voorbeelden van gevaarlijke goederen

Een aantal van de goederen die geclassificeerd worden als gevaarlijke materialen zal u misschien verbazen, zoals spuitbussen, parfum, of alles dat lithiumbatterijen bevat, zoals telefoons of laptops.

Lithiumbatterijen

Als lithiumbatterijen tijdens vervoer verkeerd worden verpakt of beschadigd raken, kunnen ze kortsluiten, waardoor ze oververhit raken en vlam vatten.

Sprays en spuitbussen

Het gecomprimeerde gas waardoor deze items werken is gevaarlijk en kan exploderen als het verkeerd wordt verpakt.

Verf en lakken

Op olie gebaseerde verf, spuitverf en sommige lakken kunnen onder bepaalde omstandigheden oververhit raken en vlam vatten.

Parfums

Alcohol, een brandbare stof, is ook een belangrijk ingrediënt in bijna alle parfums en colognes.


Wat houden de verschillende classificaties in?

Er zijn negen klassen gevaarlijke goederen, en een paar subklassen. De klasse waarin uw zending valt, heeft invloed op de manier van verpakken, labelen en vervoeren.

Wat u moet weten

Het is uw verantwoordelijkheid

Het is de verantwoordelijkheid van de verzender om te zorgen dat gevaarlijke goederen correct worden ingeklaard, verpakt en voorzien van de juiste documentatie voor de landen van herkomst, doorvoer en bestemming.

Extra toeslagen

Er zijn voor de verzending van gevaarlijke goederen speciaal transport en extra handelingen vereist. Dit betekent dat er extra kosten aan uw zending worden toegevoegd.  

Kunt u me meer vertellen?

Er zijn negen klassen gevaarlijke goederen, plus een paar subklassen. De klasse waarin uw zending valt, zal invloed hebben op hoe u de zending verpakt, etiketteert en vervoert.

Verzend nu met TNT

  • Voor bedrijven van elk formaat
  • Gepersonaliseerde tarieven voor regelmatige verzenders
  • Wij halen uw pakket op zodat u tijd bespaart
  • Direct een online prijsopgave in myTNT 2