Commerciële factuur

Een goede voorbereiding zorgt voor een snelle doorgang

Een volledige en juiste commerciële factuur is de sleutel voor een soepele douaneafhandeling. De douaneautoriteiten hebben deze informatie nodig om mogelijke belastingen en invoerrechten te kunnen bepalen. Door de commerciële factuur juist in te vullen, helpt u vertraging te voorkomen.

Template commerciële factuur

Om u te helpen uw commerciële factuur op te stellen, hebben we een eenvoudige template opgesteld. Opmerking: deze template is uitsluitend bedoeld als richtlijn voor de klant. Het invullen van de commerciële factuur is de verantwoordelijkheid van de ondertekenende partij.

De belangrijkste onderdelen van een commerciële factuur

Wat verzendt u?

 

Beschrijvingen van de goederen

Dit geeft de douane een duidelijk overzicht van uw zending. De beschrijving moet aangeven wat het is, waar het van gemaakt is en waarvoor het gebruikt wordt (indien van toepassing). Het moet duidelijk zijn en alle items beschrijven die in de zending opgenomen zijn.

 

Geharmoniseerde tariefcodes

Het Geharmoniseerde Systeem (HS-codes) classificeert goederen zodat de douane weet welke belastingen, accijnzen en controles van toepassing zijn.

$

Bepaal de waarde van uw zending nauwkeurig

Zelfs als het item een monster, cadeau of retourzending is, vertegenwoordigt het nog steeds een waarde van minimaal de productiekosten. De waarde moet zo nauwkeurig mogelijk zijn. Als de douane uw waardebepaling in twijfel trekt, kan dit leiden tot vertraging en boetes. Nog een tip: schrijf de waarde van de goederen op in de valuta die op de factuur beschreven is.

Land van oorsprong

Dit beschrijft waar de goederen zijn geproduceerd. Het kan een ander land zijn dan het land van waar de goederen verzonden worden. In bepaalde gevallen is een COO document (Certificate Of Origin) nodig. Voor meer informatie over het COO document kunt u contact opnemen met uw lokale Kamer van Koophandel.

Kies de juiste Incoterms

U moet de Verkoopvoorwaarden (Incoterms) op elke commerciële factuur invullen. Incoterms® 2010 is een wereldwijd erkende norm die is opgericht door de Internationale Kamer van Koophandel. Hiermee kan de douane de eigenaar van de zending op elk moment tijdens de reis bepalen.

Als u een verkoopcontract heeft, zijn de Incoterms hierin opgenomen. Als u geen verkoopcontract heeft, dan moet u één van de Incoterms kiezen die van toepassing is op uw zendingen voor transport over land of in de lucht. Zo betekent DAP (Delivered at Place, Franco ter plaatse) dat u als afzender betaalt voor de zending, echter de ontvanger is verantwoordelijk voor belastingen en accijnzen.

Soepel door de douane

Nu ziet u hoe u soepel de douane doorkomt met een juiste commerciële factuur. U kunt uw eigen factuur invullen of tijd besparen en onze template voor een commerciële factuur gebruiken.