Commerciële factuur

Een goede voorbereiding zorgt voor een snelle doorgang

Een volledige en juiste handelsfactuur is de sleutel voor een soepele douaneafhandeling. De douaneautoriteiten hebben deze informatie nodig om mogelijke belastingen en invoerrechten te kunnen bepalen. Door de handelsfactuur juist in te vullen, helpt u vertraging te voorkomen.

Template handelsfactuur

Om u te helpen uw handelsfactuur op te stellen, hebben we een eenvoudige template opgesteld. Opmerking: dit template is uitsluitend bedoeld als richtlijn voor de klant. Voltooiing en verzending van de handelsfactuur is de verantwoordelijkheid van de ondertekenende partij.

De belangrijkste onderdelen van een handelsfactuur

Wat verzendt u?

 

Beschrijvingen van de goederen

Dit geeft de douane een duidelijk overzicht van uw zending. De beschrijving moet aangeven wat het is, waar het van gemaakt is en waarvoor het gebruikt wordt (indien van toepassing). Het moet duidelijk zijn en alle items beschrijven die in de zending opgenomen zijn.

 

Geharmoniseerde tariefcodes

Het Geharmoniseerde Systeem (HS-codes) classificeert goederen zodat de douane weet welke belastingen, accijnzen en controles van toepassing zijn. Het is niet verplicht, maar het toevoegen van een code kan de douaneafhandeling versnellen.

$

Bepaal de waarde van uw zending nauwkeurig

Zelfs als het item een monster, cadeau of retourzending is, vertegenwoordigt het nog steeds een waarde van minimaal de productiekosten. De waarde moet zo nauwkeurig mogelijk zijn. Als de douane uw waardebepaling in twijfel trekt, kan dit leiden tot vertraging en boetes. Nog een tip: schrijf de waarde van de goederen op in de valuta die op de factuur beschreven is.

Land van oorsprong

Dit beschrijft waar de goederen zijn geproduceerd. Het kan een ander land zijn dan het land waar de goederen vandaan verzonden worden. In bepaalde gevallen is een Certificaat van Oorsprong benodigd. Voor meer informatie over het Certificaat van Oorsprong kunt u contact opnemen met uw lokale kamer van koophandel.

Kies de juiste Incoterms

U moet de Verkoopvoorwaarden (Incoterms) op elke handelsfactuur invullen. Incoterms® 2010 is een wereldwijd erkende norm die is opgericht door de Internationale Kamer van Koophandel. Hiermee kan de douane de eigenaar van de zending op elk moment tijdens de reis bepalen.

Als u een verkoopcontract heeft, zijn de Incoterms hierin opgenomen. Als u geen verkoopcontract heeft, dan moet u een van de Incoterms kiezen die van toepassing is op uw zendingen voor transport over land of in de lucht. Zo betekent DAP (Delivered at Place, Ter Plekke Bezorgd) dat u als afzender betaalt voor de zending, echter de ontvanger is verantwoordelijk voor belastingen en accijnzen.

Soepel door de douane

Nu ziet u hoe u met gemak de douane doorkomt met een juiste handelsfactuur. U kunt uw eigen factuur invullen of tijd besparen en ons template voor een handelsfactuur gebruiken.

Door deze website te bezoeken en te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies door TNT en diens partners. Meer informatie