On the Rocks wint MKB Export Award met ‘notitieboek van steen’

29/03/2018

‘Duurzaam product heeft grote mogelijkheden over de grens’

De 29-jarige Anne Pleun van Eijsden is met haar start-up On the Rocks de winnaar van de MKB Export Award 2017. De jury is onder de indruk van de missie en visie van de jonge ondernemer, die met haar notitieboeken gemaakt van steenafval duurzaamheid en kwaliteit combineert tot een bijzonder en internationaal kansrijk product.
Van Eijsden ontving de prijs vanmiddag in Vught tijdens de exporteursbijeenkomst ‘Klaar voor de start? Export!’. De MKB Export Award is een initiatief van MKB-Nederland, TNT en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in samenwerking met Language Institute Regina Coeli, bedoeld om mkb-ondernemers te stimuleren de grens over te gaan dan wel om hun bestaande internationale activiteiten uit te breiden.


Anne Pleun van Eijsden wil  naar eigen zeggen “een verhaal vertellen”, met haar Rockbooks als middel. Rockbooks zijn kwalitatief hoogwaardige notitieboeken van steenpapier; een duurzame papiersoort, gemaakt van steengruis en zonder gebruik van bomen, water of bleek. Het papier is waterbestendig, extra stevig en schrijft zacht en soepel. Zo’n twee jaar geleden hoorde Van Eijsden toevallig over het bestaan van steenpapier. Met haar liefde voor mooie notitieboeken en de wens om “iets duurzaams” te doen, was het idee voor On the Rocks (Amersfoort) snel geboren.

 

Hart voor duurzaamheid

Met behulp van een crowdfundingscampagne lukte het de juriste van huis uit vrij snel het benodigde startkapitaal bijeen te krijgen. Dat tijdens die campagne Triodos Bank zich al meldde voor een eerste bestelling, gaf haar een vliegende start. Haar Rockbooks zijn inmiddels te koop in een groeiend aantal winkels, maar Van Eijsden richt zich vooral ook op bedrijven met “een hart voor duurzaamheid” die dat ook willen uitdragen aan hun zakelijke relaties, met bijvoorbeeld op maat gemaakte notitieboeken.
Dat haar bedrijf beschikt over het internationale duurzaamheidskeurmerk B Corporation, “the champions league for future proof companies”, geeft haar een voorsprong op de (nog beperkte) concurrentie. De Rockbooks worden in Nederland onder eerlijke en schone omstandigheden gemaakt en zijn van hoge kwaliteit. “Ik wil niet snel grote klappers maken met boeken van middelmatige kwaliteit. Ik ga ook niet voor het grote geld, maar wil iets duurzaams voor de wereld doen.” Zo investeert Van Eijsden 5 procent van haar omzet in herbebossingsprojecten.

 

Frankrijk en Duitsland

Het B corporation keurmerk spreekt bovendien aan in het buitenland. Zo meldden de eerste internationale klanten zich bij haar in plaats van andersom. Ze is echter klaar voor de volgende stap: “Met een Nederlands Dutch Design-product zo snel mogelijk gericht de grens over. Op die manier brengen we duurzaamheid naar de rest van de wereld en dragen we de oer-Hollandse geest van innovatie en kwaliteit op een moderne manier verder uit.”
Van Eijsden wil zich de komende tijd richten op uitbreiding in Frankrijk (“daar is veel enthousiasme voor duurzame initiatieven”) en Duitsland (“grote papierindustrie”).

 

Familiebedrijf

De jonge ondernemer heeft nog geen vast personeel in dienst, maar verwacht dat daar op korte termijn verandering in komt. Ze heeft een netwerk van ambassadeurs om zich heen verzameld dat haar waar nodig met raad en daad bijstaat. Van Eijsden wil On the Rocks graag uitbouwen tot een echt familiebedrijf dat ze dan met haar broers en zussen kan runnen.


Met de MKB Export Award wint On the Rocks een transporttegoed van TNT ter waarde van €15.000, een jaar lidmaatschap van MKB-Nederland, een taaltraining naar keuze bij Language Institute Regina Coeli en een Zakenpartnerscan van RVO.nl. Het bedrijf uit Amersfoort laat in de eindronde van de verkiezing Charly’s all is fair (Schiedam), Covergreen (Holten) en Fruitfunk (Den Bosch) achter zich. In totaal hadden bijna 100 bedrijven zich voor de MKB Export Award aangemeld.


Vught, 29 maart 2018

 

Voor de redactie:

MKB Nederland, Mieke Ripken 0611351727