Recornect wint MKB Export Award

‘Herstelkamer psychiatrische patiënten wereldwijd inzetbaar’

Recornect uit Eindhoven, dat innovatieve mediawanden ten behoeve van onder meer de psychiatrische zorg ontwikkelt, is de winnaar van de derde MKB Export Award. Ondernemers Erik Kuijpers (55), Feico Lanting (54) en Cor Datema (44) ontvingen de prijs vanmiddag in Hilversum tijdens de exporteursbijeenkomst ‘Verover Nieuwe Markten’. De MKB Export Award is een initiatief van MKB-Nederland, TNT en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in samenwerking met taleninstituut Regina Coeli, bedoeld om mkb-ondernemers uit te dagen te gaan exporteren dan wel hun bestaande internationale activiteiten uit te breiden.

Recornect (vier medewerkers) is in september 2013 opgericht, nadat Kuijpers en Datema – voorheen werkzaam bij Philips en in de geestelijke gezondheidszorg – tot de conclusie kwamen dat zij met slimme innovaties de psychiatrische zorg veel te bieden zouden hebben. Beiden liepen al lange tijd rond in de zorg en constateerden dat daar te weinig gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën om het herstel van patiënten te bevorderen. Ze namen ontslag en begonnen hun eigen onderneming.

 

Recornect maakt mediawanden, inclusief software, die voor patiënten een optimale omgeving voor hun welzijn en herstel creëren. Het bedrijf focust zich op de psychiatrie, maar de wanden zijn feitelijk breed inzetbaar: in de zorg voor dementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten, maar bijvoorbeeld ook in gevangenissen. Het bedrijf heeft als doel om oplossingen te bieden voor “mensen met minder mogelijkheden”. “Echt mensen verder helpen”, zo omschrijft het ondernemerstrio zijn drijfveer. “Onze tools dragen bij aan de persoonlijke benadering en behandeling van mensen. We maken echt een herstelkamer voor de mensen die het ’t kwaadst hebben.” De verzorger kan de wand op afstand instellen en precies afstemmen op de behoeften van de patiënt. De wanden kunnen worden uitgerust met verschillende tools en toepassingen, zoals muziek, video bellen, rustgevende beelden. Binnen de kaders die de verzorger stelt, kan de patiënt zelf kiezen wat hij/zij wil gebruiken.

 

Het Eindhovense bedrijf wint de MKB Export Award omdat de jury gelooft in de internationale potentie van dit soort innovatieve herstelkamers, die inspelen op de trend van gepersonaliseerde zorg. Het gaat om een product met dienst in een snel ontwikkelende markt die ook steeds groter wordt. Daarbij zijn de toepassingen breed – ook buiten de zorg - uit te rollen. De andere finalisten waren Cheesepop uit Utrecht en Vari-Stepp uit Ravestein.

 

Recornect levert de mediawanden al aan zorginstellingen in België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Frankrijk. Met de winst van de MKB Export Award krijgt het Eindhovense bedrijf onder meer € 15.000 aan transporttegoed van TNT, een jaar lidmaatschap bij MKB-nederland, een Zakenpartnerscan van RVO.nl en een taaltraining naar keuze bij Language Institute Regina Coeli. Het transporttegoed wil het bedrijf gebruiken om een demo-versie neer te zetten in een zorginstelling in Canada, die zeer geïnteresseerd is in de herstelkamer.

 

Recornect ontving de prijzen vanmiddag in Hilversum tijdens een bijeenkomst voor (startende) exporteurs. Zowel de award als de bijeenkomst maakt onderdeel uit van de campagne ‘Verover Nieuwe Markten’ die de organisaties gezamenlijk voeren om ondernemers te stimuleren de internationale markt op te gaan.

 

Hilversum, 17 maart 2016

 


Voor meer informatie:

MKB-Nederland, Froukje Sluis, telefoon 06 – 42 57 68 38

RVO, Deniece Reith, telefoon 06 – 14 37 69 18