Kauppalasku

Asiat kerralla oikein ja kuljetus sujuu

Avain sujuvaan tullikäsittelyyn on täydellinen ja yksilöity kauppalasku vietävistä tuotteista. Kauppalasku tarvitaan aina EU:n ulkopuolelle menevissä tavaralähetyksissä. Kohdemaan tulliviranomaiset tarvitsevat sitä mahdollisten verojen ja tullimaksujen arviointiin. Laskun täyttäminen oikein auttaa välttämään viivästyksiä. Kauppalaskulla tulee olla myös tavaranimike. Lue lisää tavaranimikkeistä.

Kauppalaskumalli

Kauppalaskun täyttämisen avuksi olemme tehneet lomakepohjan. Kauppalaskun allekirjoittava henkilö ja lähettäjäyritys ovat vastuussa sen täyttämisestä oikein. Alla on myös Pro forma, jota käytetään, kun tuotteilla ei ole kaupallista arvoa.

Kauppalaskun keskeiset asiat

Mitä lähetyksesi sisältää?

 

Tavarankuvaus

Tavarankuvaus antaa tulliviranomaisille selkeän osoituksen lähetyksesi sisällöstä. Kuvauksen tulee selittää mikä tavara se on, mistä se on tehty ja mihin sitä käytetään (soveltuvin osin). Tavarankuvauksessa tulee olla lähetyksen eri tuotteista selkokielinen kuvaus.

 

Harmonisoidut tariffikoodit

Harmonisoitu järjestelmä (tavaranimikkeet eli HS-koodit) luokittelee tavarat, jolloin tulliviranomaiset tietävät mitä veroja, tullimaksuja ja -tarkastuksia tulee soveltaa. Jokainen kansainvälinen lähetys tarvitsee oikean tavaranimikkeen (HS-koodin). Kun lisäät sen itse kauppalaskuusi, nopeutat tullauskäsittelyä ja vältät yllättävät lisämaksut. Etsi oikea tavaranimike.

$

Arvioi lähetyksesi arvo tarkasti

Vaikka tavara olisi näyte, lahja tai palautus, sen arvo on silti vähintään sen tuotantokulut. Arvon tulee olla niin tarkka kuin mahdollista. Jos tulli kyseenalaistaa arviosi, se voi aiheuttaa viivästyksiä ja sakkoja. Vielä yksi vinkki: listaa tavaroitten arvo samassa valuutassa kuin määrittelet laskusi.

Alkuperämaa

Tämä kertoo, missä tavarat on valmistettu. Se voi olla eri maa kuin maa, josta tavarat lähetetään. Tietyissä tapauksissa saatetaan tarvita alkuperätodistus. Lisätietoa alkuperätodistuksesta saat paikalliselta kauppakamariltasi.

Valitse oikeat incoterm-lausekkeet

Sinun tulee täyttää kauppaehdot (Incoterms) jokaiseen kauppalaskuun. Incoterms® 2010 on maailmanlaajuisesti tunnustettu standardi, jonka on luonut Kansainvälinen kauppakamari. Toimituslausekkeet auttavat tullivirkailijoita tunnistamaan lähetyksen omistajan koko kuljetusketjun ajan.

Jos sinulla on myyntisopimus, se määrittelee Incotermit. Jos sinulla ei ole myyntisopimusta, sinun on valittava se Incoterms-toimituslauseke, joka sopii lähetyksillesi maa- tai ilmakuljetuksissa. Esimerkiksi DAP (Delivered at Place, Toimitettuna määräpaikalle) tarkoittaa, että sinä lähettäjänä maksat lähetyksen, mutta vastaanottaja on vastuussa tulleista, veroista ja veroluontoisista maksuista.

Vaivatta tullin läpi

Näin lähetyksesi kulkee tullin läpi sujuvasti oikein täytetyllä kauppalaskulla. Voit täyttää oman laskusi tai säästää aikaa käyttämällä meidän kauppalaskupohjaamme. Pro formaa käytetään, kun tuotteilla ei ole kaupallista arvoa.

Huomioi, että pyydämme toimittamaan EU:n ulkopuolelle menevien lähetysten lähetysasiakirjat meille ennakkoon, vaikka tekisit lähetyksesi myTNT:llä.