Verkkohuijaukset

Ota selvää miten toimia, jos epäilet olevasi verkkohuijauksen uhri.

Olemme tietoisia, että identiteettiämme on väärinkäytetty verkkopalveluissa ja sähköpostiviesteissä internetkäyttäjien harhaanjohtamiseksi.

Harhaanjohtavissa viesteissä on pyydetty verkosta tilatusta tavarasta tilisiirtoa etukäteen, ennen kuin tilausta toimitetaan TNT:ltä eteenpäin. Aiheena voi olla myös ennakkomaksu arvontavoiton vastaanottamista varten tai asunnon avainten lunastus.

 

TNT ei käytä nk. escrow-palveluita eli kolmannen osapuolen talletuspalveluita. Jos sinua pyydetään maksamaan tällaisista palveluista etukäteen Western Unionin tai vastaavan palvelun kautta, kyseessä on huijaus.

 

Kehotamme kaikkia asiakkaitamme varomaan sellaisia pyyntöjä, joissa pyydetään maksusuorituksia verkossa ennakkoon. Rahtikirjanumero (tai seurantanumero) ei ole välttämättä tae siitä, että TNT huolehtii lähetyksestä tai että se on TNT:n hallussa.

 

Jos epäilet vastaanottaneesi viestejä, joissa TNT:n identiteettiä käytetään väärin tai jos TNT on oikeasti toimittamassa sinulle tarkoitettua lähetystä, pyydämme, että otat yhteyttä oman maasi asiakaspalveluun. Löydät maakohtaisen asiakaspalvelun puhelinnumeron kyseisen maan TNT-verkkopalvelusta.

 

TNT tekee kaikkensa estääkseen huijausten onnistumisen. Asiakaspalvelumme, turvallisuus- ja lakiosastomme työskentelevät tiiviisti yhdessä tiedottaakseen asiakkaille mahdollisista huijausyrityksistä ja pysäyttääkseen ne. Toimimme lisäksi yhteistyössä erilaisten kansainvälisten organisaatioiden kanssa (mm. eri maiden hallitukset, Western Union, eBay, Office of Fair Trading) auttaaksemme verkkohuijausten torjumisessa. 

Mitä tehdä jos uskot joutuneesi petoksen kohteeksi

Jotta pystymme sulkemaan valheellisen verkkopalvelun tai sähköpostiosoitteen niin nopeasti kuin mahdollista tulevien petosten estämiseksi, pyydämme lähettämään huijaussähköpostiviestin eteenpäin osoitteeseen e-crime@fedex.com. Huomaa, että emme vastaa sinulle välitettyäsi huijausviestin meille.

 

Lisäksi neuvomme ilmoittamaan tapauksesta myös paikalliselle poliisille, sillä ilmoitukset ovat joissain tapauksissa johtaneet myös pidätyksiin. 

Miten TNT taistelee petoksia vastaan

Huijausyrityksen kohteeksi joutuneita asiakkaita pyydetään välittämään meille tapauksesta niin paljon tietoja kuin mahdollista. Tiedot välitetään kansainväliselle turvallisuusosastollemme, joka kerää kaikki saatavilla olevat todisteet yhteen. Tämän jälkeen käytämme saamiamme tietoja lähestyessämme muodollisesti huijausverkkopalvelua tai sähköpostia ylläpitävää tahoa. Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä useimpien suurten palveluntarjoajien (Internet Services Providers, ISP:t) kanssa, kuten Microsoft, Yahoo ja AOL. TNT:n lähetettyä materiaalin palveluntarjoajille, asia etenee yleensä 24-48 tunnin sisällä. Tämän yhteistoiminnan ansiosta yli 1 500 huijausverkkopalvelua ja sähköpostiosoitetta on jo suljettu. Tarjoamme prosessin aikana myös asiakkaille neuvontaa poliisin kanssa työskentelyyn, jos asiakas päättää ilmoittaa rikoksesta. Poliisi-ilmoitukset ovat joissain tapauksissa johtaneet myös pidätyksiin. 

Tietoisuuden kasvattaminen

Tavoitteemme on jo vuosien ajan ollut tiedottaa ja kouluttaa kaikkia asiakaspalvelijoitamme TNT:n kohtaamista verkkorikoksista. Nämä sisäiset koulutusalustat ja asiakirjat ovat nostaneet hyvin yrityksen sisäistä tietoisuutta verkkorikoksista. Tietoa välitetään eri muodoissa, kuten:
 

  • tapaamiset Global Security- ja Compliance-osastojen sekä asiakaspalvelun välillä
  • säännölliset uutiskirjeet
  • asiakaspalautteen vakiovastausten kierrättäminen
  • asiakaspalvelun opastaminen
    verkkorikostapausten  tunnistamiseen ja käsittelyyn

Verkkohuutokauppa ja muut internetiin liittyvät asiat

Jos olet ostanut tuotteita eBay:sta, suosittelemme tutustumaan maksupalveluiden käyttöohjeisiin eBay:n Security Centre -sivuilla.
 

Western Union tarjoaa myös kuluttajille verkkohuijauksiin liittyvää opastusta kansainvälisissä verkkopalveluissaan.