Kereskedelmi számla

Készítse el jól a gyors szállítás érdekében!

A gyors vámügyintézés kulcsa a teljes mértékben és helyesen kitöltött kereskedelmi számla. A vámhatóság ez alapján állapítja meg a fizetendő adókat és vámot. A helyes kitöltéssel elkerülheti a küldemény késését.

Kereskedelmi számla sablon

A kereskedelmi számla kitöltéséhez készítettünk egy egyszerűen használható sablont. Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ezt a sablont tájékoztató céllal készítettük! A kereskedelmi számla elkészítése és kiállítása az aláíró feladata.

A kereskedelmi számla lényeges elemei

Mit tartalmaz a küldemény?

 

Áruk leírása

A feladott áruk leírásának világosnak, teljesnek és pontosnak kell lennie. Ez többet jelent márkaneveknél, és/vagy katalógusszámoknál; és a küldemény minden tételét le kell fednie.

 

Vámtarifaszámok

A HS Tarifa kód (a vámhatóságok által áruazonosításra használt Egységes Áruleíró és Kódrendszer) biztosíthatja a vámhatóságoknak történő pontos nyilatkozattételt mind az export, mind az import eljárások során. Szükség esetén hivatalos formában kérhet az árujára vonatkozó ún. kötelező érvényű tarifális felvilágosítást a vámhatóságtól!

$

Pontosan tüntesse fel a küldemény értékét!

Az árunak abban az esetben is van értéke, legalább az előállítás költsége, ha mintáról, ajándékról vagy visszaküldött áruról van szó. Az értéket kérjük, a lehető legpontosabban adja meg! Amennyiben a vámhatóság nem fogadja el a megadott értéket, ez lassíthatja a vámkezelést, és a hatóságok büntetést is kiszabhatnak. Továbbá javasoljuk, hogy az áruk értékét abban a pénznemben adja meg, melyben a számlát kiállította!

Származási ország

Az áruk származási helyeként definiáljuk a termékek gyártási vagy előállítási helyét. A NAV hatályos okmánykitöltési útmutatójával összhangban a pontos származási országot kell megadni, az EU, mint országkód már nem elégséges! Ezért kérjük, hogy a tényleges származási országot tüntessék fel az export számláikon!

A megfelelő Incoterms klauzulát válassza!

Minden egyes kereskedelmi számla esetében ki kell töltenie az értékesítési feltételekre vonatkozó nyomtatványt is (Incoterms). Az Incoterms® 2010 (Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek) egy világszerte elismert szabvány, amelyet a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara hozott létre. Segítségével a vámhatóságok a szállítás minden egyes pillanatában azonosítani tudják a küldemény tulajdonosát.

Amennyiben rendelkezik kereskedelmi szerződéssel, az meghatározza az Incoterms szabályait. Amennyiben azonban nincs kereskedelmi szerződése, ki kell választania a küldeményéhez a közúti vagy a légi szállítására vonatkozó Incoterms klauzulát. A kifejezések általában a feltételek tömör összegzésén alapuló hárombetűs rövidítések, mint például FOB (Free on Board - költségmentesen a hajóba rakodva) vagy CIF (Cost, Insurance and Freight - költség, biztosítás, fuvardíj)

Gördülékeny a vámkezelés

Most már Ön is láthatja, hogy a helyesen kitöltött kereskedelmi számla gördülékennyé teszi a vámkezelést. Írjon egyet, vagy takarítson meg időt és használja kereskedelmi számla sablonunkat!