Kereskedelmi számla

Intézze megfelelően a gyors szállítás érdekében!

A gyors vámügyintézés kulcsa a teljes mértékben és helyesen kitöltött kereskedelmi számla. A vámhatóság ez alapján állapítja meg a fizetendő adókat és vámot. A helyes kitöltéssel elkerülheti a küldemény késését.

Kereskedelmi számla sablon

A kereskedelmi számla kitöltéséhez készítettünk egy egyszerűen használható sablont. Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ezt a sablont tájékoztató céllal készítettük. A számla ellkészítése és kiállítása az aláíró feladata.

A kereskedelmi számla lényeges elemei

Mit tartalmaz a küldemény?

 

Az áruk leírása

A feladott áruk leírásának világosnak, teljesnek és pontosnak kell lennie. Ez többet jelent márkaneveknél, és/vagy katalógusszámoknál; és a küldemény minden tételét le kell fednie.

 

Vámtarifaszámok

A HS Tarifa kód (a vámhatóságok által áruazonosításra használt Egységes Áruleíró és Kódrendszer) biztosíthatja a vámhatóságoknak történő pontos nyilatkozattételt mind az export, mind az import eljárások során. Szükség esetén hivatalos formában kérhet az árujára vonatkozó ún. kötelező érvényű tarifális felvilágosítást a vámhatóságtól!

$

Pontosan tüntesse fel a küldemény értékét!

Az árunak abban az esetben is van értéke, legalább az előállítás költsége, ha mintáról, ajándékról vagy visszaküldött áruról van szó. Az értéket kérjük, a lehető legpontosabban adja meg! Amennyiben a vámhatóság nem fogadja el a megadott értéket, ez lassíthatja a vámkezelést, és a hatóságok büntetést is kiszabhatnak. Továbbá javasoljuk, hogy az áruk értékét abban a pénznemben adja meg, melyben a számlát kiállította!

Származási ország

Az áruk származási helyeként definiáljuk a termékek gyártási vagy előállítási helyét. A NAV hatályos okmánykitöltési útmutatójával összhangban a pontos származási országot kell megadni, az EU, mint országkód már nem elégséges! Ezért kérjük, hogy a tényleges származási országot tüntessék fel az export számláikon!

A megfelelő incoterms klauzulát válassza!

Az Incoterms®, vagyis a Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek, a címzettnek szánt küldeményre vonatkozó különféle szállítási feltételekre vonatkoznak. Nem csak azt határozzák meg egyértelműen, hogy az árukra vonatkozó tulajdonjog mikor és milyen feltételek alapján száll át, de arról is rendelkeznek, hogy ki fizeti a vám-, adó-, szállítási és egyéb költségeket.

A kifejezések általában a feltételek tömör összegzésén alapuló hárombetűs rövidítések, mint például FOB (Free on Board - költségmentesen a hajóba rakodva) vagy CIF (Cost, Insurance and Freight - költség, biztosítás, fuvardíj)

Gördülékeny vámkezelés

A helyesen kitöltött kereskedelmi számla gördülékennyé teszi a vámkezelést. Írjon egyet, vagy takarítson meg időt és használja kereskedelmi számla sablonunkat!