Internetes csalás

Ismerje meg, hogy mi a teendő, ha úgy érzi, hogy internetes csalás áldozatává vált. A TNT tudatában van annak, hogy a TNT nevét használják csalók is a weboldalakon és e-mail üzenetekben, hogy így félrevezessék az internetes vásárlókat.

A félrevezető kommunikáció jellemző módon előzetes elektronikus pénzátutalásra való felhívással van összefüggésben, melynek célja az interneten vásárolt árucikkek kifizetése lenne, még mielőtt az árucikkeket a TNT állítólagosan kiszállítaná. Más esetekben olyan üzeneteket érint, melyekben előleget kérnek valamilyen sorsolásos játéknyeremény átadása előtt.
 

A TNT nem ajánl semmilyen letéti (harmadik fél) szolgáltatást. Amennyiben azt kérik Öntől, hogy előre fizessen egy ilyen szolgáltatásért a Western Union -on, vagy más ügynökségen keresztül, akkor internetes csalásról van szó.


Azt tanácsoljuk minden vásárlónak, hogy óvakodjon az ilyen jellegű online előlegfizetésekre vonatkozó kérésektől, és egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a fuvarlevélszám (vagy nyomkövető szám) megléte még nem feltétlenül bizonyítja azt, hogy egy küldemény a TNT őrizete vagy felügyelete alatt áll.


Ha bármilyen kétsége van bármiféle, a TNT-től érkező kommunikáció hitelessége felől, vagy ha nem biztos abban, hogy a TNT valóban kézbesíteni fogja az Önnek szánt szállítmányt, kérjük, lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.


A TNT saját hatáskörében minden ésszerű intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megelőzze az ilyen jellegű csalásokat. Ügyfélszolgálati, biztonsági és jogi osztályunk szorosan együttműködik, hogy tájékoztassa ügyfeleinket az ilyen esetekről, illetve hogy azokat dokumentálja. Ezen túlmenően nemzeti-nemzetközi szervezetekkel is együttműködünk az ilyen szélhámosságok megelőzése érdekében (pl. kormányok, Western Union, eBay, Fogyasztóvédelem).

Mi a teendő, ha úgy gondolja, áldozattá vált?

A hamis weboldal, vagy e-mail cím mielőbbi megszüntetése, és ennél fogva a további csalások megelőzése érdekében arra kérjük Önt, hogy továbbítsa a hamis e-mail üzenetet az e-crime@fedex.com címre. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a továbbított e-mail üzenetre nem fog választ kapni.

 

Javasoljuk továbbá, hogy jelentse az esetet a helyi rendőrségen. Előfordultak már olyan ügyek, melyek tényleges letartóztatásokkal végződtek.

Hogyan harcol a tnt a csalás ellen?

Kérjük azokat a vásárlókat, akiket félreveztő kommunikációval környékeztek meg, hogy minél több információt adjanak át nekünk. Ezt az információt a vállalat központi biztonsági osztálya felé továbbítjuk, mely minden hozzáférhető bizonyítékot összegyűjt. A TNT ezután arra használja a kapott információt, hogy hivatalos formában felvegye a kapcsolatot a hamis weboldalt, vagy e-mail címet üzemeltető társasággal. Szoros együttműködésben dolgozunk a legtöbb nagy internetszolgáltatóval, így például a Microsofttal, a Yahooval, és az AOL-lal. Amint a TNT elküldi a dokumentumokat az internetszolgáltatóknak, azok általában már 24-48 órán belül megteszik a szükséges lépéseket.
 

Ennek az együttműködésnek az eredményeképpen, több mint 1500 hamis weboldalt és e-mail címet szüntettek meg.


A fent leírtak mellett az ügyfelet tanáccsal látjuk el, valamint segítjük őt a rendőrséggel való együttműködésben, amennyiben úgy dönt, hogy jelenti az esetet. Előfordult már, hogy egyes ügyek tényleges letartóztatással végződtek

A tudatosság erősítése

Több éve koncentrált erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy minden ügyfélszolgálatos munkatársat tájékoztassunk és felvilágosítsunk a TNT-t sújtó, elektronikus bűncselekményekkel összefüggő problémákról. Ezek a belső platformok és dokumentumok eredményesek voltak az elektronikus bűncselekményekkel kapcsolatos tudatosság erősítésében a vállalaton belül. Ez a kommunikáció számos formát öltött, íme néhány példa:
 

  • értekezletek a Global Security és Compliance Osztály, valamint az Ügyfélszolgálatok részvételével
  • hírlevelek rendszeres megjelentetése
  • vásárlói kérdésekre adott sztenderd válaszok terjesztése, valamint
  • útmutatók, melyek az Ügyfélszolgálatokat hivatottak segíteni az elektronikus bűncselekmények felismerésében és az azokra való reagálásban

További tanácsok
E-aukció illetve internetes ügyek

Amennyiben internetes vásárlási tranzakciókat bonyolított le és az eBayt használta, egyúttal azt is javasolnánk, hogy tekintse meg az eBay Bizalmi és Biztonsági Központjában található, a fizetési szolgáltatások használatára vonatkozó tájékoztatót.
 

A Western Union szintén útmutatást nyújt a fogyasztók csalással kapcsolatos tudatosságát illetően központi weboldalukon.