Szolgáltatási opciók és pótdíjak

Szállítmánya külön figyelmet igényel? A TNT sokféle szolgáltatási lehetősége biztosítja, hogy eleget tudjunk tenni elvárásainak. Kérjük, vegye figyelembe a kötelező pótdíjakat is, amelyek minden küldeményre vonatkoznak.

Szolgáltatási opciók

Árufelvétel és kézbesítés

 • Elsőbbség
 • Szolgáltatás távoli területen
 • Hibás címzés kezelése
 • Szállítási hétvégén és munkaszüneti napokon

Küldeménykezelés

 • Csomagolás 
 • Tömeg
 • Szállítószalagra nem helyezhető
 • Ha túllépi a megengedett méreteket
 • Nem halmozható

Különleges szállítást igénylő áruk

 • Veszélyes áruk
 • Lítiumakkumulátorok szállítása
 • Szárazjég
 • B kategóriájú biológiai anyag
 • Engedményes mennyiségek
 • Korlátozott mennyiségek

Vámkezelés

 • Vámilletékek és adók megelőlegezése

Továbbiak

 • Felemelt felelősség
 • Papíralapú fuvarlevelek és számlák
 • Havi minimális számlázási díj

A szolgáltatási opciók díjszabásának letöltése

Különdíjak

A pótdíjak minden TNT-küldeményre vonatkozó kötelező többletdíjak. A TNT-nél feladott küldeményekre az alábbi pótdíjakat számítjuk fel:

Üzemanyagpótdíj
A TNT az összes küldeményre indexhez kötött üzemanyagpótdíjat számol fel. 

Friss információk a pótdíjainkról (2024. január 1-től érvényes)

2024-ben új alapösszegek lépnek életbe az alábbi pótdíjaink esetében:

 Korábbi díj:Új díj:
Nem halmozható*46 650 HUF / küldemény69 950 HUF / küldemény 
Hibás címzés1 860 HUF / küldemény3 500 HUF / küldemény
Távoli területek:
Kézbesítési területen kívül**
130 HUF/kg (min. 6 840 HUF) 177 HUF/kg (min. 6 840 HUF)
Nem elektronikus fuvarlevél1 860 HUF / küldemény3 150 HUF / küldemény

*Ennek a pótdíjnak az elkerülése érdekében, kérjük, olvassa el csomagolási útmutatónkat.

**Frissítjük azon irányítószámok listáját, amelyek esetében alkalmazandó ez a pótdíj. Itt minden részletet megtalál.

Módosulnak küldeménykezelési pótdíjaink (2023 január 2-ától hatályos)

1.   Új Különleges Kezelési pótdíjak (különdíjak)

2023. január 2-ától kezdődően a nem szabványos küldeményekre új, Különleges Kezelési pótdíjak* (különdíjak) kerülhetnek felszámításra. Ezek fedezik a szükséges kiegészítő erőforrásokat a nem szabványos csomagok hálózatunkon keresztüli hatékony mozgatásához.


a.    Különleges Kezelési pótdíjak (különdíjak) – Csomagolás

(13 000 HUF / küldemény)

A csomagolásra vonatkozó Különleges Kezelési pótdíj (különdíj) bevezetését az olyan nem szabványos csomagok tették szükségessé, amelyek nem összeegyeztethetők szabványos eljárásainkkal, valamint veszélyeztethetik berendezéseinket, személyzetünket és más csomagjainkat. Ezek a nem szabványos csomagok kézi mozgatást igényelnek, hogy elkerüljük a szállítószalagon történő beakadásukat, ejtőcsöveken és sík csúszdákon való elakadásukat, illetve a szortírozógépek és más csomagok sérülését.

Csomagolásra vonatkozó Különleges Kezelési pótdíjat (különdíjat) kell alkalmazni bármely olyan csomagot vagy árut tartalmazó küldemény esetében, amely:

 • nincs szállító konténerben vagy nincs teljesen becsomagolva;
 • nem hullámkartonpapírból (kartonpapírból) készült szállító konténerben vagy csomagolásban van elhelyezve, így különösen, de nem kizárólagosan a fém, fa, vászon, bőr, műanyag (kemény vagy lágy) vagy hungarocell hab anyagokat (pl.: polisztirol hab);
 • zsugorfóliával vagy csomagolófóliával fedett szállító konténerben vagy csomagolásban van elhelyezve;
 • kör keresztmetszetű vagy henger alakú, ideértve (megkötés nélkül) a levelező csöveket /hengereket, vödröket, hordókat, abroncsokat vagy tartályokat;
 • át van kötve fém, műanyag vagy textil pánttal, vagy kerekekkel (pl.: kerékpár), görgővel, kilinccsel / fogantyúval vagy szíjjal / hevederrel rendelkezik, ideértve azon csomagokat is, melyeknél a külső felület nem megfelelően van becsomagolva vagy ahol a küldemény tartalma kilóg;
 • beleakadhat vagy kárt okozhat más csomagokban vagy a szortírozó rendszerünkben.

b.    Különleges Kezelési pótdíjak (különdíjak) – Súly

(6 500 HUF / küldemény)

Bármely olyan csomagot vagy árut tartalmazó küldeményre vonatkozik, amelynek tényleges súlya nagyobb, mint 31 kg (de kevesebb, mint 68 kg).  Kérjük, vegye figyelembe, hogy a súlyalapú Különleges Kezelési pótdíj (különdíj) nem kerül felszámításra szabványos raklapon lévő áruk, csomagok vagy dobozok esetében.

Szortírozó rendszereinket 31 kg alatti csomagokra és árukra tervezték. Ezen súly feletti csomagoknál kézi beavatkozás szükséges, hogy elkerüljük a többi csomag összenyomását, illetve a személyi sérüléseket.

Az új pótdíjakról (különdíjakról) további információkat itt olvashat.

Amennyiben szeretné ezeket a pótdíjakat elkerülni, bővebb információt csomagolási tippjeinkről és útmutatónkról a tnt.com oldalon találhat.


2.    A globális eljárási szabványokkal való összhang megteremtése érdekében módosítottuk már meglévő pótdíjainkat

a
.     Különleges Kezelési pótdíj (különdíj) – Szállítószalagra nem helyezhető

A szállítószalagra nem helyezhető tételekre vonatkozó Különleges Kezelési pótdíj (különdíj) azokra a tételekre vonatkozik, amelyek súlya 30kg alatti, illetve meghaladja az alábbi méretek akármelyikét: 1,21 m (Hossz) x 0,76 m (Szélesség) x 0,76 m (Magasság)


b.    Egymásra nem helyezhető / halmozható

Az egymásra nem helyezhető / halmozható tételekre vonatkozó Különleges Kezelési pótdíj (különdíj) azoknál a küldeményeknél alkalmazandó, amelyek legalább egy nem halmozható tételt, fa alátét palettát vagy palettát tartalmaznak. Az egymásra nem halmozható kifejezés azt jelenti, hogy a csomagegység (doboz) vagy paletta nem helyezhető el biztonságosan, függőlegesen. A pótdíjat (különdíjat) küldeményenként csak egyszer számoljuk fel, akkor is, ha a küldeményben több, egymásra nem halmozható tétel is van.

* Fenntartjuk a jogot a további Különleges Kezelési díjak felszámítására, ha küldeménye különleges kezelést igényel, illetve azt a továbbítás során további csomagolással kell ellátni. A fuvarozás során a csomag alakja és mérete megváltozhat, amely okán további pótdíjra (különdíjra) lehetünk jogosultak. Ha a küldemény alakja vagy mérete megváltozik a fuvarozás során, a küldeményre vonatkozó pótdíjakat (különdíjakat) ennek megfelelően bármikor módosíthatjuk.

A TNT - amennyiben szükségesnek ítéli - a  Fuvarozási Feltételeinek megfelelően, akár értesítés nélkül is jogosult a tarifák, pótdíjak (különdíjak), tranzitidők és zónák módosítására.

 

Kiegészítő adók az Indiából, Vietnamból és Thaiföldről importált TNT-küldeményekre vonatkozóan

Az Indiából, Vietnamból és Thaiföldről importált TNT-küldemények számlái kiegészítő adót fognak tartalmazni, melynek összege és hatályba lépése az alábbi táblázatban található. Ennek oka az üzleti modellünk változása, amely megfelel a vonatkozó adóügyi szabályozásoknak. Az adó minden olyan TNT-ügyfélre érvényes, akinek küldeménye Indiából, Thaiföldről vagy Vietnamból származik, beleértve azokat a feleket is, akik fenti országokon kívül fizetnek. Ha kérdése merül fel az adóval kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot a TNT számlán található ügyfélszolgálati vonalon.

Árufelvétel helyeKiegészítő adóHatálybalépés napja
India18%2020. június 1.
Vietnám10%2020. szeptember 1.
Thaiföld7%2020. szeptember 1.

Szolgáltatási opció megrendelése

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha szolgáltatási opciót szeretne megrendelni.