Importfortolling

Informasjon om fortollingsprosessen ved import

På denne siden ønsker vi i TNT å informere litt generelt om importfortolling. Skulle dere ha noen spørmål utover dette, vennligst kontakt vår fortollingsavdeling.

 • TNT fortoller fortløpende innen 10 dager
 • Varer skal ikke tas i bruk før de er fortollet (mer informasjon på toll.no)
 • Ferdige tolldeklarasjoner kan sendes automatisk per e-post. Ønskes dette kontakt vår fortollingsavdeling på clearance.osl@tnt.no, og oppgi organisasjonsnummer samt e-post adresse
 • Trenger du kopi av tolldeklarasjoner, kontakt vår fortollingsavdeling på clearance.osl@tnt.no
 • TNT anbefaler alle kunder å opprette en tollkonto hos tollvesenet. Dette gjør du ved å kontakte ditt lokale tollkontor. Har man ikke tollkonto kan forsendelser stoppes for kontant betaling av importavgifter (mer informasjon på toll.no), og det blir belastet et utleggsgebyr, som er 5% av toll- og mva kostnad, minimum 95,- NOK (min. 40 NOK for privatpersoner), samt et administrasjonsgebyr på disse fakturaene (privatpersoner kr 100,- /firmaer kr 295,-)
 • I følge norsk lov er enkelte varer restriksjonbelagte og trenger importlisenser (mer informasjon på toll.no)
 • Varens reelle verdi + leveringsbetingelser skal påføres fakturaen.
 • Lavverdi på forsendelser inn til Norge er opp til 349,- inkl. frakt.
 • Gaver fra privatperson til privatperson med vareverdi under 1000 NOK fortolles fritt inn til Norge. Dette gjelder dog ikke om gaven inneholder alkohol eller sigaretter.
 • I henhold til norsk lov må gaver fra/til firmaer innfortolles med importavgifter

Varer som blir holdt i tollen

Forskuddsbetaling av toll og moms

Følgende forsendelser blir stoppet for forskuddsbetaling av toll og moms:

 

 • Forsendelser til firmaer hvor vareverdi overstiger 100.000,- NOK
 • Forsendelser til privatpersoner hvor vareverdi overstiger 20.000,- NOK
 • Forsendelser med restriksjonsbelagte varer (f.eks alkohol, medisiner, tobakk)
 • Forsendelser til kunder som er svartelistet av TNT pga dårlig betalingshistorikk

Forsendelsene stoppes på vårt lager, og faktura for forskuddsbetaling av toll og moms utstedes av TNT og sendes kunden. For raskere fortolling kan betalingskvittering sendes TNT på e-post cod.osl@tnt.no eller faks 67 11 95 15 (f. eks. skjermprint fra nettbank etc.).

 

Ved å betale forskuddsfaktura så slipper kunden vårt utleggsgebyr, som er 5% av toll- og mva kostnad, minimum 95,- NOK (min. 40 NOK for privatpersoner). I tillegg til toll/moms, er det kun et administrasjonsgebyr på disse fakturaene (privatpersoner kr 100,- /firmaer kr 295,-)

Forskuddsfaktura blir ikke sendt til kunden før varene er ankommet og skannet inn på vårt tollager. Hvis man ønsker å betale faktura før varene ankommer tollageret (for å unngå at varene holdes i tollen), så er dette mulig, men administrasjonsgebyret blir da på kr 495,- (for både privatperson og firma). Når betaling er mottatt blir da stoppkode på varene fjernet, så de sendes rett til kunde når de ankommer vårt lager (i stedet for å settes på tollager). Normalt vil da varene kunne bli levert en dag tidligere enn om de ble holdt på tollager.

 

Forsendelsen utleveres når forskuddsbetalingen er registrert og fortollingen er godkjent av Tollvesenet. TNT leverer mandag-fredag mellom klokken 10-16.

Privat import av legemidler

Svært få eller ingen legemidler tillatt å importere

Privatpersoner kan fra 1.10.2015 kun importere reseptfrie legemidler som er godkjent i Norge (med norsk bruksanvisning og tekst på pakningen) i postforsendelser fra EØS-land. Dette betyr i praksis at svært få eller ingen legemidler er tillatt å importere til Norge. Les hele nyheten fra Tollvesenet og Legemiddelverket her.