Spletne prevare

Preverite kaj narediti, če mislite, da ste žrtev prevare

V TNT se zavedamo zlorab naše identitete na spletnih straneh in v elektronskih sporočilih, s katerimi se zavaja spletne nakupovalce.

Tovrstna komunikacija se običajno nanaša na zahtevo za vnaprejšnja nakazila denarja za plačilo naročenega blaga po spletu, še preden TNT domnevno pošlje blago. Lahko pa se nanaša tudi na sporočila, ki zahtevajo plačilo pred izplačilom domnevne loterijske nagrade ali posredovanjem stanovanjskih ključev.

 

TNT ne opravlja storitev na zahtevo tretjih oseb. Če se od vas zahteva tovrstno vnaprejšnje plačilo preko Western Uniona ali podobnih agencij, je to pokazatelj prevar.

 

Vsem našim strankam svetujemo, naj bodo pazljive s takšnimi zahtevami za vnaprejšnje plačilo. Obstoj prave številke tovornega lista ni nujno tudi dokaz, da je pošiljka res pod nadzorom podjetja TNT.

 

Če ste v kakršnih koli dvomih o pristnosti komunikacije s podjetjem TNT ali o resničnem opravljanju prevoza vaše pošiljke preko podjetja TNT, pokličite naš Oddelek za stike s strankami na brezplačno telefonsko številko 080 15 01.

 

TNT se trudi po svojih najboljših močeh, da prepreči možnost prevar. Naš Oddelk za stike s strankami, varnostne in pravne službe tesno sodelujejo na področju obveščanja strank o morebitnih prevarah in njihovih preprečitvah. Poleg tega sodelujemo z (med)narodnimi organizacijami (vključno z vladami, Western Union, eBayem, uradom za pravično trgovino), ter tako pomagamo pri preprečevanju spletnih prevar tudi na globalni ravni.

Kaj storiti, če predvidevate, da ste bili žrtev takšne prevare

V namen čim hitrejšega zaprtja take spletne strani ali e-poštnega naslova, ter s tem preprečevanja tudi nadaljnjih prevar, vas prosimo, da posredujete tako goljufivo e-sporočilo na naslov e-crime@fedex.com. Prosimo upoštevajte, da po posredovanju e-sporočila ne boste prejeli odgovora.

 

Nadalje vam priporočamo, da tak primer prijavite lokalni policiji. V nekaterih primerih je to že privedlo do konkretnih aretacij.

Kako se tnt bori proti prevaram

Stranke, ki so prejele tovrstno, zavajajočo komunikacije prosimo, da nam posredujejo čim več informacij. Te informacije se prenesejo oddelku, ki skrbi za globalno varnost podjetja in zbora vse razpoložljive dokaze. Varnostna služba uporabi te dokaze, da formalno pristopi do podjetja, ki gosti tako goljufivo spletno stran ali e-poštni naslov. Razvili smo dobre odnose z večino pomembnih ponudnikov dostopa do interneta (Internet services providers – ISP), vključno s podjetji, kot so Microsoft, Yahoo in AOL. Ko TNT pošlje dokumentacijo ponudniku dostopa, postopek običajno sprožijo v času od 24 do 48 ur. Kot rezultat tega sodelovanja je je bilo zaprtih že več kot 1.500 goljufivih spletnih strani in e-poštnih naslovov. V primeru, da se stranka odloči primer prijaviti policiji, ji med tem procesom pomagamo z nasveti in sodelujemo s policijo. Obstajajo primeri, kjer je to pripeljalo do dejanskih aretacij.

Zavedanje o problemu

Že vrsto let si prizadevamo obveščati in izobraževati celotno osebje Oddelka za stike s strankami ter jih tako ozavestiti o problemih povezanih z e-kaznivimi dejanji, s katerimi se TNT sooča. Na ta način smo znatno izboljšali raven zavedanja znotraj našega podjetja. Ta komunikacija je potekala na več načinov:
 

  • medoddelčni sestanki: oddelek globalne varnosti, oddelek za stike s strankami, ipd.
  • izdaja rednih biltenov
  • kroženje standardnih odzivov na vprašanja strank
  • vodiči za pomoč Oddelku za stike s strankami v prepoznavanju in odzivu na incidente spletnega kriminala.
    e-Crime incidents. 

E-dražbe ali s spletom povezane zadeve

Če ste opravili nakup na spletni dražbi in uporabili eBay, vam priporočamo, da pregledate informacije njihovega varnostnega centra varnostnega centra.
 

Informacije o uporabi plačilnih storitev Western Union ter njihovih morebitnih zlorabah so na spletni strani www.westernunion.com.