Dodatki

Razumevanje podatkov na računu

Dodatek na gorivo

TNT je za vse pošiljke uvedel dodatek na gorivo, ki temelji na indeksu cen goriva. 

 

 

Ostali dodatki

Dodatki so dodatna doplačila, ki so znotraj naše mreže obvezna in se uporabljajo za vaše TNT pošiljke glede na njihove specifikacije in posebnosti. Preberite več

Dodatek za oddaljene kraje

TNT svojim strankam ponuja prevzem in dostavo pošiljk v oddaljenih in težje dostopnih krajih, za kar se zaračuna dodatek. Namen dodatka je pokriti vse dodatne stroške, ki pri tem nastanejo.

 

 

Dodatki so obvezni dodatni stroški, ki veljajo za pošiljke TNT.

Pri pošiljanju s TNT se zaračunajo naslednji dodatki: 

 

Spremembe naših doplačil (v veljavi od 1. januarja 2024)

V letu 2024 bomo spremenili osnovne zneske teh doplačil.

 IzNa
Nenaložljivo*150 EUR/pošiljko200 EUR/pošiljko 
Nevarno blago:
suhi led
10 EUR/pošiljko12,50 EUR/pošiljko 
Oddaljeno območje:
zunaj območja dostave**
0,42 EUR/kg (najmanj 22 EUR) 0,45 EUR/kg (najmanj 22 EUR)
Neelektronska pošiljka5,00 EUR/pošiljko8,00 EUR/pošiljko

* Če se želite izogniti plačilu tega doplačila, preberite naše smernice za pakiranje.

** Poštne številke, za katere velja to doplačilo, bomo posodobili. Vse podrobnosti so na voljo tukaj.

Spremembe doplačil za ravnanje s pošiljkami (v veljavo stopijo 2. januarja  2023)

1.    Nova doplačila za dodatno ravnanje

Od 2. januarja 2023 lahko za vaše pošiljke veljajo nova doplačila za dodatno ravnanje* (AHS) za nestandardne pakete. To je posledica dodatnih sredstev, potrebnih za učinkovito pomikanje nestandardnih paketov po našem omrežju.


a.    Doplačilo za dodatno ravnanje – embalaža

(40 EUR/pošiljko)

Doplačilo za dodatno ravnanje za embalažo sprožijo nestandardni paketi, ki niso združljivi z našimi standardnimi postopki ter lahko predstavljajo nevarnost za našo opremo, osebje in druge pakete. Ti nestandardni paketi zahtevajo ročno posredovanje, da se paketi ne zapletejo v tekoče trakove, da ne zamašijo žlebov ali utorov, da ne okvarijo opreme za razvrščanje ali poškodujejo drugih paketov.

Doplačilo za dodatno ravnanje za embalažo velja za pošiljko, ki vsebuje artikel ali paket z naslednjimi lastnostmi:

  • Ni popolnoma zaprt v zunanji prevozni kontejner ali embalažo.
  • Zaprt je v zunanji prevozni kontejner ali embalažo, ki ni iz valovitega vlaknenega materiala (kartona), vključno z embalažo iz kovine, lesa, platna, usnja, trde ali mehke plastike ali ekspandiranega polistirena (npr. stiropora).
  • Zaprt je v zunanji prevozni kontejner ali embalažo, prekrito s skrčno ali raztegljivo folijo.
  • Je okrogle ali valjaste oblike, mednje pa sodijo tulci za pošiljanje, pločevinke, vedra, sodi, obroči, bobni ali čebri.
  • Ovit je v kovinski, plastičen ali tkaninast ovoj ali pa ima kolesa (npr. kolo), koleščke, ročice ali trakove, vključno s paketi, pri katerih je zunanja površina ohlapno ovita oziroma vsebina gleda ven.
  • Lahko se zaplete v druge pakete oziroma v naš sistem za razvrščanje in jih poškoduje.

b.    Doplačilo za dodatno ravnanje – teža

(20 EUR/pošiljko)

Velja za pošiljko s kakršnim koli artiklom ali paketom, katerega dejanska teža presega 31 kg (vendar manj kot 68 kg). Upoštevajte, da se doplačilo za dodatno ravnanje na podlagi teže ne uporablja za izdelke, pakete ali škatle na paleti standardnih mer.

Naši sistemi za razvrščanje so zasnovani za artikle ali pakete do 31 kg. Paketi, ki tehtajo več, zahtevajo ročno posredovanje, da preprečimo uničenje drugih paketov ali poškodbe zaposlenih.

Več o novih doplačilih lahko preberete tukaj.

Če se želite izogniti plačilu teh doplačil, na spletnem mestu tnt.com preberite naše nasvete glede pakiranja oziroma smernice glede embalaže.


2.     Posodobljena definicija obstoječih doplačil zaradi uskladitve z globalnimi operativnimi standardi

a
.     Dodatno ravnanje – pošiljke, ki jih ni mogoče obravnavati z avtomatiziranim valjčnim sistemom

Doplačilo za dodatno ravnanje s pošiljkami, ki jih ni mogoče obravnavati z avtomatiziranim valjčnim sistemom, se uporabi, če artikel tehta manj kot 30 kg in presega katero koli od teh mer: 1,21 m (D) x 0,76 m (Š) x 0,76 m (V).


b.    Nenaložljive pošiljke

Doplačilo za nenaložljive pošiljke se uporablja za pošiljke, ki vsebujejo vsaj en kos ali paleto, ki je nenaložljiv. Nenaložljiv je kos ali paleta, ki ga/je ni mogoče varno in zanesljivo naložiti navpično. Gre za enkratno doplačilo na pošiljko, tudi če ta vključuje več kosov, ki jih ni mogoče nalagati.

* Pridržujemo si pravico, da za pakete, ki zahtevajo posebno ravnanje ali od nas zahtevajo uporabo dodatne embalaže med prevozom, odmerimo dodatna nadomestila za ravnanje. Oblika in mere paketa se lahko med tranzitom spremenijo, kar lahko vpliva na upravičenost doplačila za paket. Če se oblika paketa ali mere med prevozom spremenijo, lahko kadar koli ustrezno prilagodimo plačila za pošiljko.

Pri TNT si pridržujemo pravico do spreminjanja cen, dodatkov, tranzitnih časov in območij (kot se nam to zdi potrebno) s predhodnim obvestilom ali brez njega ter skladno s svojimi prevoznimi pogoji in določili.

 

Dodatni davki za TNT-jeve pošiljke z odkupnino, uvožene iz Indije, Vietnama in s Tajske

Za TNT-jeve pošiljke z odkupnino, uvožene iz Indije, Vietnama in s Tajske, bo na računu obračunan dodaten davek. Višina in datum začetka veljavnosti davka sta navedena v spodnji tabeli. Vzrok za to je sprememba našega poslovnega modela, ki je v skladu z aktualnimi davčnimi predpisi. Davek bo veljal za vse stranke podjetja TNT, katerih pošiljke izvirajo iz Indije, Vietnama ali s Tajske, vključno s plačniki, ki jim bodo računi izstavljeni zunaj teh držav. Če imate kakršna koli vprašanja glede davka, na računu TNT poiščite našo telefonsko številko in nas pokličite.

Izvor pošiljkeDodaten davekDatum začetka veljavnosti
Indija18 %1. junij 2020
Vietnam10 %1. september 2020
Tajska7 %1. september 2020