Διαδικτυακή απάτη

Ενημερωθείτε για το τι να κάνετε αν νομίζετε πως πέσατε θύμα απάτης. Στην ΤΝΤ γνωρίζουμε ότι κακόβουλα άτομα χρησιμοποιούν την ταυτότητά μας σε ιστότοπους καθώς και e-mail προκειμένου να εξαπατήσουν το καταναλωτικό κοινό που πραγματοποιεί τις αγορές του μέσω διαδικτύου.

Οι απόπειρες εξαπάτησης εμφανίζονται συνήθως ως αίτημα προπληρωμής για αγαθά που η παραγγελία τους έγινε μέσω διαδικτύου και πριν την πραγματοποίηση της αποστολή τους που φέρεται να έχει αναλάβει η ΤΝΤ. Ενδέχεται να αφορούν και μηνύματα τα οποία σας ζητούν την προπληρωμή κάποιου ποσού, προκειμένου να σας παραδοθεί; κάποιο δώρο που κληρώθηκε ή τα κλειδιά κάποιου διαμερίσματος.

 

Η TNT δεν προσφέρει μεσεγγυητικές υπηρεσίες escrow κανενός τύπου. Οποιοδήποτε αίτημα προπληρωμής μιας τέτοιας υπηρεσίας μέσω της Western Union ή παρόμοιου πράκτορα, αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.

 

Συνιστούμε σε όλους τους πελάτες μας να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους αιτήματα διαδικτυακών προπληρωμών, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ύπαρξη αριθμού φορτωτικής (ή αριθμού ανίχνευσης αποστολής) δεν συνιστά απαραίτητα απόδειξη ότι πρόκειται για μεταφορά που έχει αναλάβει ή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της TNT.

 

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την γνησιότητα μιας επικοινωνίας με την TNT ή αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ότι πράγματι η εταιρεία μας έχει αναλάβει την παράδοση κάποιας αποστολής που απευθύνεται σε εσάς, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στη χώρα διαμονής σας. Θα βρείτε τον αντίστοιχο (εθνικό) τηλεφωνικό αριθμό της εξυπηρέτησης πελατών στο website της ΤΝΤ της συγκεκριμένης χώρας.

 

Η TNT καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης. Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, το τμήμα ασφαλείας και η νομική υπηρεσία της εταιρείας μας, συνεργάζονται στενά για να προσφέρουν στους πελάτες μας πληροφορίες για τις απόπειρες εξαπάτησης μέσω διαδικτύου και την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με εθνικούς αλλά και διεθνείς οργανισμούς (μεταξύ των οποίων: κυβερνήσεις, Western Union, eBay, Office of Fair Trading) για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. 

Τι κάνετε αν υποπτεύεστε οτι πέσατε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Για να διακοπεί το συντομότερο δυνατό η λειτουργία ενός website ή το e-mail μέσω των οποίων γίνεται η απόπειρα εξαπάτησης, και να αποτρέψετε έτσι παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, σας ζητούμε να προωθήσετε το ύποπτο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-crime@fedex.com. Παρακαλούμε σημειώστε ότι μετά την προώθηση δε θα λάβετε απαντητικό μήνυμα.

 

Επιπλέον, σας συνιστούμε να αναφέρετε την υπόθεση στην τοπική αστυνομία. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Πως καταπολεμά η TNT την απάτη

Οι πελάτες που γίνονται στόχος απόπειρας εξαπάτησης παρακαλούνται να μας προωθήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Αυτές διαβιβάζονται στο κεντρικό τμήμα ασφάλειας της εταιρείας μας, το οποίο συλλέγει όσο περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία είναι δυνατόν.. Εν συνεχεία βάσει των στοιχείων αυτών, επικοινωνεί επισήμως με την εταιρεία-πάροχο της παραπλανητικής ιστοσελίδας ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνεργαζόμαστε στενά με τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), μεταξύ των οποίων η Microsoft, Yahoo και AOL. Από τη στιγμή που η ΤΝΤ Express διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στους παρόχους, αυτοί αναλαμβάνουν δράση συνήθως εντός 24-48 ωρών. Χάρη σε αυτές τις συνδυασμένες προσπάθειες έχει ήδη διακοπεί η λειτουργία περισσότερων από 1.500 παραπλανητικών ιστοσελίδων και e-mails. Ταυτόχρονα, εάν ο πελάτης αποφασίσει να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία, του παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλές και βοήθεια. Έχουν μάλιστα υπάρξει περιπτώσεις όπου η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. .

Ευαισθητοποίηση εργαζομένων

Εδώ και πολλά χρόνια καταβάλλουμε στοχευμένες προσπάθειες για την ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών ως προς τα προβλήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος που αντιμετωπίζει η TNT. Οι εσωτερικές πλατφόρμες και τα σχετικά έγγραφα έχουν πετύχει την αύξηση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού της εταιρείας στα θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα. Η εσωτερική αυτή ενημέρωση πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους, όπως:
 

  • συναντήσεις μεταξύ των τμημάτων Διεθνούς Ασφαλείας και Εξυπηρέτησης Πελατών
  • έκδοση τακτικών εσωτερικών ενημερωτικών εντύπων
  • έκδοση και προώθηση τυποποιημένων απαντήσεων για ερωτήματα πελατών
  • έκδοση οδηγιών για την επιβοήθηση του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών ως προς τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες ή θέματα που αφορούν το διαδίκτυο

Εάν έχετε πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές μέσω του eBay, σας συνιστούμε να διαβάσετε τις πληροφορίες που αφορούν τις υπηρεσίες πληρωμής, οι οποίες περιέχονται στο Κέντρο Ασφάλειαςτου eBay.
 

Η Western Union επίσης παρέχει στην ιστοσελίδα της οδηγίες και πληροφορίες στους καταναλωτές ως προς τα ζηττήματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης on their global website.