Exportellenőrzések és szankciók

Szankciók és exportrendeletek betartása

 

Bizonyos országokba/területekre feladott árukat érinthetnek exportellenőrzések és a folyamatban lévő nemzetközi szankciók, függően az áru fajtájától, a feladó és fogadó országtól vagy a tranzakcióban résztvevő partnerektől.

Habár a TNT szolgáltatásai rendelkezésre állnak a legtöbb országban/területre, melyekre jelenleg is nemzetközi szankciók érvényesek, azonban csak az Egyesült Nemzetek, az Európai Unió, az USA és más országok/területek által kikötött szabályozások és szankciók betartásával szállítunk. Kérjük, tájékozódjon a TNT Általános Szerződési Feltételeiben a stratégiai áruk kezeléséről és a szankció alá vont célállomásokról, a korlátozott, de törvényes kereskedés részleteiről!

Elutasított felek

A tiltott ügyfelek listái a nemzetközi szankciórendszerek és az exportellenőrzési követelmények részét képezik. A TNT nem vesz fel és nem továbbít küldeményeket olyan jogi vagy természetes személyeknek, akik ezeken a listákon szerepelnek, mint tiltott ügyfelek.
 

Hasznos linkek:


Stratégiai áruk

A stratégiai áruk katonai vagy kettős felhasználású (civil és katonai célra egyaránt használt) áruk. A TNT nem állapítja meg a stratégiai áruk besorolását – ez az exportőr felelőssége. Szolgáltatási kapacitásunk változó a helyszíntől függően, de minden esetben egyértelmű információra van szükségünk a vonatkozó engedélyek kapcsán. További információért, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!


Hasznos linkek:


Szankcionált célállomások

A nemzetközi szankciók betartása miatt a TNT felfüggesztette bizonyos szolgáltatásait, vagy további követelményeket vezetett be a küldemények feladásakor. Az alábbiakban megtekintheti a TNT szolgáltatásait érintő egyes szankcióprogramokat országonként.
 

Hasznos linkek:

Krími térség

– 2016. április 1-jén a TNT felfüggesztette tevékenységét a Krími régióban.

 

Kuba

– 2016. április 1-jén a TNT felfüggesztette tevékenységét Kubában.

– A TNT nem szolgál ki semmilyen kubai nagykövetséget és konzulátust sehol a világon.

 

Irán

– 2016. április 1-jén a TNT felfüggesztette tevékenységét Iránban.

– A TNT nem szolgál ki semmilyen iráni nagykövetséget és konzulátust sehol a világon.

 

Észak-Korea

– A TNT nem szolgáltat Észak-Koreában.

– A TNT nem szolgál ki semmilyen észak-koreai nagykövetséget és konzulátust sehol a világon.

 

Oroszország

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Annak érdekében, hogy a TNT az optimális szolgáltatást tudja nyújtani Oroszországban, miközben megfelel a követelményeknek, az alábbi intézkedéseket vezette be:

– Katonai áru szállítása nem engedélyezett Oroszországba és Oroszországból
- Kettős felhasználású áruk exportja nem engedélyezett oroszországi katonai felhasználók részére
- Az alábbi, olaj- és gázberendezésekhez kapcsolódó listán szereplő áruknál a TNT megköveteli egy érvényes engedély vagy nyilatkozat benyújtását az ügyféltől oroszországi export esetén. Kattintson ide a dokumentum megtekintéséhez!

 

Szudán

– 2016. április 1-jén a TNT felfüggesztette tevékenységét Szudánban.

– A TNT nem szolgál ki semmilyen szudáni nagykövetséget és konzulátust sehol a világon.

 

Szíria

– A TNT nem szolgáltat Szíriában.

– A TNT nem szolgál ki semmilyen szíriai nagykövetséget és konzulátust sehol a világon.