Veszélyes áruk szállítása

Előfordulhat, hogy nincs tisztában az áru veszélyes természetével. Ezért rendkívül fontos, hogy ellenőrizze a különböző besorolási rendszereket, és meggyőződjön arról, hogy küldeménye megfelel a szabályoknak és biztonságosan szállítható.

Mi számít veszélyesnek?

Bármi, ami nem megfelelő kezelés esetén veszélyes lehet Önre, a futárra, a címzettre, más küldeményekre vagy a környezetre.

Ha nem biztos benne, hogy a küldemény veszélyes árunak számít-e, akkor a gyártótól vagy a forgalmazótól kérjen anyagbiztonsági adatlapot (MSDS). Ha szerepel rajta ENSZ-szám, akkor veszélyes áru. Azt is megteheti, hogy egyszerűen felveszi velünk a kapcsolatot.

Példák veszélyes árukra

Meglepődhet, mi minden számít veszélyes anyagnak: például aeroszolok, illatszerek, illetve bármely lítium akkumulátort tartalmazó áru – mondjuk telefon vagy laptop.

Lítium akkumulátorok

Ha a lítium akkumulátorok nem megfelelően vannak csomagolva, vagy szállítás közben megsérülnek, rövidzárlat keletkezhet bennük, amiről túlmelegedhetnek és kigyulladhatnak.

Spray-k és aeroszolok

Az ilyen áruk működéséhez szükséges sűrített hajtógáz veszélyes, és nem megfelelő csomagolás esetén felrobbanhat.

Festékek és lakkok

Az olajalapú festékek, festékszórók és néhány típusú lakk bizonyos körülmények között túlmelegedhet és kigyulladhat.

Parfümök

A legtöbb parfüm és kölni alapvető összetevője az alkohol, amely gyúlékony anyag.


Melyek a különböző besorolások?

A veszélyes áruk kilenc csoportba sorolhatók, illetve van néhány alcsoport is. Az, hogy a küldemény melyik csoportba tartozik, hatással van a csomagolásra, a jelölésre és a szállításra is.

Tudnivalók

Az Ön felelőssége

A feladó felelőssége arról gondoskodni, hogy a veszélyes árukat megfelelő módon bejelentse, becsomagolja, felcímkézze és az árufelvétel helyének, illetve a tranzit- és célállomásoknak megfelelő dokumentumokkal ellássa.

További különdíjak

A veszélyes áruk szállításához különleges szállítási és kezelési szolgáltatások szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a szállítási költségekhez többletköltségeket adunk hozzá.  

Vágjon bele a szállításba a TNT-vel!

  • Bármekkora méretű vállalkozás számára
  • Személyre szabott árak a gyakori szállítók számára
  • Felvesszük a csomagját, hogy időt takaríthasson meg
  • Azonnali online árajánlat a myTNT 2 szolgáltatásban