Pošiljanje nevarnega blaga

Morda se niti ne zavedate, da je vaše blago nevarno. Zato je pomembno, da preverite različne razvrstitve ter poskrbite, da je vaša pošiljka varna in skladna s predpisi.

Kaj razumemo kot nevarno?

To je kakršna koli stvar, ki lahko ob neustreznem obravnavanju škoduje vam, kurirju, prejemniku, drugim pošiljkam ali okolju.

Če ne veste, ali je vaša pošiljka nevarna ali ne, prosite proizvajalca ali dobavitelja za varnostni list (MSDS). Če vsebuje številko UN, gre za nevarno blago. V nasprotnem primeru se lahko obrnete na nas.

Primeri nevarnega blaga

Preseneti vas lahko, katero blago se obravnava kot nevarno. Sem sodijo npr. aerosoli, parfumi ali kateri koli predmeti, ki vsebujejo litijeve baterije, kot so telefoni ali prenosniki.

Litijeve baterije

Če litijeve baterije niso pravilno pakirane ali če se pri prevozu poškodujejo, lahko v njih pride do kratkega stika, zaradi česar se lahko pregrejejo in vnamejo.

Pršila in aerosoli

Stisnjeni plini, zaradi katerih so ti predmeti nevarni, lahko ob nepravilnem pakiranju eksplodirajo.

Barve in laki

Oljne barve, barve v pršilu in nekateri laki se lahko v določenih pogojih pregrejejo in vnamejo.

Parfumi

Alkohol, ki je vnetljiva snov, je prav tako ključna sestavina skoraj vseh parfumov in kolonjskih vod.


Katere so različne razvrstitve?

Nevarno blago se razvršča v devet razredov in še nekaj podrazredov. Razred, ki mu pripada vaša pošiljka, vpliva na način pakiranja, označevanja in prevoza.

Kaj morate vedeti

To je vaša odgovornost

Pravilno deklariranje, pakiranje in označevanje nevarnega blaga ter priprava ustrezne dokumentacije glede na države izvora, tranzita in namembnosti so odgovornost pošiljatelja.

Dodatki

Pošiljanje nevarnega blaga zahteva poseben prevoz in posebno izvajanje storitev. To pomeni, da bodo stroškom pošiljanja dodani dodatni stroški.  

Začnite pošiljati z družbo TNT

  • Za podjetja vseh velikosti
  • Prilagojene cene za pošiljatelje, ki pogosto pošiljajo
  • Prevzamemo vaš paket, da vam prihranimo čas
  • Takojšnja spletna ponudba v sistemu myTNT 2