Vad är litiumbatterier?

Litiumbatterier är som små kraftverk som knyter ihop världen. Laddningsbara litiumjonbatterier finns i våra bärbara datorer och mobiltelefoner. Icke laddningsbara litiummetall-batterier finns i våra klockor och digitala bilnycklar.

Varför klassas de som farligt gods?

Kort sagt? Brandfara.

Litiumbatterier blir allt mer kraftfulla och är utformade för att enheter ska kunna köras i flera timmar eller dagar i sträck. För att klara detta innehåller de höga nivåer av elektrisk energi. Om de paketeras på fel sätt eller skadas under transporten kan litiumbatterier kortslutas, vilket kan leda till överhettning och brand.

 

Störst risk är det med budgetbatterier och piratkopior eftersom dessa inte har genomgått de stränga tester som annars krävs.

Var finns de?

De 10 vanligaste försändelserna som innehåller litiumbatterier är:

1. Bärbara datorer

2. Surfplattor

3. Mobiltelefoner

4. Mätinstrument

5. Medicinsk utrustning

6. Hoverboards

7. Elcyklar

8. Elverktyg

9. Hjärtstartare

10. Drönare

Var hittar jag mer information?

Hämta vår utförliga PDF-guide om hur man skickar litiumbatterier. Annars är du alltid välkommen att kontakta oss.

Vems ansvar är allt detta?

Det är avsändarens ansvar att se till att farligt gods deklareras på ett korrekt sätt och paketeras samt etiketteras med den dokumentation som krävs i ursprungslandet, under transporten och på destinationen.

 

Det vi kan erbjuda är att göra det så enkelt som möjligt för dig att följa reglerna. Med lite lagarbete kan vi se till att ditt farliga gods kommer fram på nolltid.

Har du några frågor?

Om du är osäker på om din försändelse klassas som farligt gods är du välkommen att kontakta våra experter genom att klicka på knappen nedan. De är redo att besvara alla dina frågor om farligt gods – och hjälper dig genom hela processen.