Известия за обслужването

Бъдете в течение със събитията по целия свят, които могат да повлияят на доставката на Вашите международни пратки

Известие

16.08.2021

Приемането на заявки за пратки чрез отдел „Обслужване на клиенти“ ще бъде преустановено от 1 септември 2021 г.

Моля, имайте предвид, че от 1 септември 2021 г. подаването на заявки за пратки чрез телефона на нашия отдел „Обслужване на клиенти“ вече няма да бъде възможност, предоставяна от TNT в България. След тази дата, нашата онлайн платформа myTNT ще бъде основният инструмент за подаване на Вашите заявки за пратки, както по износ, така и по внос.
 

Искаме да Ви напомним и за нашите инициативи за дигитализиране на процесите и намаляване използването на хартия. Наскоро въведохме допълнителна такса от 10,00 лева за използване на хартиени товарителници. Тя фигурира във Вашата фактура като „Такса за неелектронна товарителница (NEC)“.


Приканваме Ви да използвате нашето онлайн решение за доставка, myTNT, при първа възможност, за да избегнете плащането на NEC таксата, както и всякакви проблеми, свързани с Вашите не-електронни товарителници, като лоша четливост и забавяне при изготвянето им.
 

Как да започнете с myTNT

1. Регистрирайте се сега, използвайки Вашия настоящ TNT клиентски номер.

2. Вашият профил в myTNT ще бъде активен в рамките на 48 часа.

3. Насладете се на предимствата на myTNT.

 

01.07.2021

Моля имайте предвид следната промяна в митническата ни процедураСъгласно вътрешните правила за работа на дружеството, суми до 10 лева, платени за ДДС от ТНТ България ЕООД, не следва да се възстановяват от клиентите и съответно няма да се издават фактури или да се предоставят индивидуални платежни за тях.

 

Временна допълнителна такса

За да продължим да предоставяме на нашите клиенти най-добрата възможна услуга през този кризисен период, ние въвеждаме допълнителна временна такса за всички международни пратки и товари с FedEx Express и TNT - от 20 април 2020 г. до по-нататъшно уведомление. Допълнителната такса не е приложима за вътрешни доставки в страната.

 

 

Временно преустановяване на пратките TNT Economy Express от Европа до САЩ, Канада и Латинска Америка–––

Поради ограничения товарен капацитет на пазара, в момента имаме огромно търсене на пратки от Европа до САЩ, Канада и Латинска Америка, по-специално спешни медицински и здравни пратки.  

 

За да гарантираме непрекъснатата си работа в такава ограничена среда, прилагаме допълнителни мерки за контрол на търсенето, като:

 

  • В сила от 29 юни 2020 г. и до по-нататъшно уведомление: Временно ограничение на всички TNT пратки Economy Express от Европа до САЩ, Канада и Латинска Америка, като позволеният максимум е 100 кг на изпращач на ден.
  • В сила от 29 юни 2020 г. и до по-нататъшно уведомление: Временно преустановяване на пратките TNT Economy Express от Европа до САЩ, Канада и Латинска Америка.

Бихме искали да подчертаем, че сме отворени за бизнес и ще продължим да приемаме пратки Express (TNT и FedEx), както и икономични пратки на FedEx в рамките на ограничението от 100 кг.

Нови изисквания за адрес при изпращане до/от Ирландия

Актуализираме списъка с градове и пощенските кодове за генериране на взимания на пратки/транспортни етикети до/от Ирландия. Промяната влиза в сила от 24 август 2020 г. Вижте как да актуализирате пощенските кодове тук.

Услуга Express на следващия ден в рамките на Европа

Нашите услуги Express за доставка на следващия ден в рамките на Европа се връщат към нормалните времена за доставка за по-голямата част от пазарите. Възможно е някои цитирани транзитни времена да бъдат повлияни и да има забавяне.

 

За по-подробна информация за влиянието върху обслужването ни кликнете тук.

Изграждане на бизнес устойчивост

Във времена на безпрецедентни предизвикателства можем да Ви помогнем да реагирате бързо на логистичните предизвикателства, пред които бизнесът Ви може да се изправи. Научете как може да изградите устойчивост при работата си и да продължите да изпращате пратки и товари успешно с нашето ръководство.

Въздействието на COVID-19 кара местните, щатските и националните правителства в Европа и по света ежедневно да издават ограничения за работа и пътуване, които влияят върху способността на всички компании от групата на FedEx да отговарят на високите ни стандарти на обслужване. TNT ще продължи да работи, докато тези ограничения и разпоредби позволяват, но може да не успеем да спазим публикуваните срокове за доставка на някои от нашите услуги, поради събития извън нашия контрол. Благодарим на нашите клиенти за тяхното търпение и подкрепа през това време, а нашите екипи правят всичко възможно, за да гарантират, че продължаваме да доставяме за всички вас в тези предизвикателни времена.