Допълнителни такси

Как да разберете фактурата си

Такса "Гориво"

TNT прилага за всички пратки допълнителна такса гориво на база  променлив седмичен индекс.

 

  • Кликнете тук за да видите актуалните индекси на приложимата такса "Гориво" за Европа.


Допълнителна такса "Повишено търсене" (по-рано наричана такса "Пиков сезон")

В периоди на повишен обем на доставките, повишено търсене на капацитет, увеличени оперативни разходи и други натоварвания на нашата мрежа, може да начислим допълнителна такса "Повишено търсене". 

От 4 септември 2023 г., допълнителната такса "Пиков сезон" ще се нарича допълнителна такса "Повишено търсене". 

  • Кликнете тук за информация относно допълнителната такса "Повишено търсене" в сила, включително за TNT услугите, за които е приложима, стойностите на допълнителната такса и датите на влизане в сила.

Такса "доставка извън населени зони"

Ние предлагаме услуги за взимане и доставка на пратки почти навсякъде, където се нуждаете. За някои отдалечени и трудно достъпни места се прилага допълнителна такса за извън район, за да се покрият направените допълнителни разходи.

 

Допълнителните такси са такси, които са задължителни и приложими за Вашите пратки с TNT.

Вижте PDF файл с всички допълнителни услуги и такси за 2024 г.

 

Когато изпращате пратки с TNT, са приложими следните допълнителни такси: 

 

Актуализации на нашите допълнителни такси (в сила от 1 януари 2024 г.)

През 2024 г. актуализираме базовите размери на следните допълнителни такси:

 ОтДо
Нестифируема пратка*150 €/пратка200 €/пратка 
Опасни товари:
сух лед
10 €/пратка12,50 €/пратка 
Отдалечена зона:
Извън зоната на доставка**
0,42 €/кг (мин.  22 €) 0,45 €/кг (мин.22 €)
Не-електронна товарителница5,00 €/пратка8,00 €/пратка

*За да избегнете тази допълнителна такса, моля, вижте нашите Указания за опаковане.

**Пощенските кодове, за които се прилага тази допълнителна такса, ще бъдат актуализирани. Можете да намерите пълните подробности тук.

Актуализации на нашите допълнителни такси за обработка на пратки (в сила от 2 януари 2023 г.)

1.    Нови допълнителни такси за специална обработка

В сила от 2 януари 2023 г., към Вашите пратки може да се прилагат нови допълнителни такси за специална обработка* (AHS) за нестандартни пакети. Това е за отчитане на допълнителни ресурси, необходими за ефективното пренасяне на нестандартни пакети през нашата мрежа.


a.    Допълнителна такса за специална обработка – опаковка;

(78 BGN / пратка)

Допълнителна такса (AHS) – опаковка се задейства за нестандартни пакети, които не са съвместими с нашите стандартни процеси и могат да изложат нашето оборудване, персонал и други пакети на риск. Тези нестандартни пакети изискват ръчна намеса, за да се избегне заплитането им в конвейери, задръстване в улеи или плъзгачи, счупване на оборудване за сортиране или повреда на други пакети.

Допълнителна такса (AHS) – опаковка се отнася за пратка, съдържаща артикул или пакет, който:

  • не е изцяло поставен във външен транспортен контейнер или опаковка;
  • е обвит във външен транспортен контейнер или опаковка, която не е направена от гофриран фиброкартон (картон), включително, но не само метал, дърво, платно, кожа, твърда пластмаса, мека пластмаса или експандирана полистиролова пяна (напр. стиропор);
  • е поставен във външен транспортен контейнер или опаковка, покрити със свиваемо или стреч фолио;
  • е кръгъл или цилиндричен, включително (без ограничение) пощенски тръби, кенове, кофи, бъчви, гуми или варели;
  • е свързан с метални, пластмасови или платнени ленти или има колела (напр. велосипед), колелца, дръжки или ремъци (включително опаковки, чиято външна повърхност е хлабаво увита или където съдържанието излиза извън повърхността);
  • може да се заплете или да причини щети на други пакети или на нашата система за сортиране.

b.    Допълнителни такси за специална обработка – тегло

(39 BGN / пратка)

Отнася се за пратка, съдържаща артикул или пакет с действително тегло, по-голямо от 31 кг (но по-малко от 68 кг).  Моля, обърнете внимание, че AHS – тегло не се прилага за артикул, пакет или кутия на стандартен палет.

Нашите системи за сортиране са предназначени за артикули или пакети до 31 кг. Пакетите с над това тегло изискват ръчна намеса, за да се избегне смачкване на други пакети или нараняване на служители.

За да научите повече за тези нови допълнителни такси, можете да прочетете повече тук.

За да избегнете тези допълнителни такси, можете да прочетете повече за нашите съвети за опаковане и указания за опаковане на tnt.com.


2.     Актуализирана дефиниция на съществуващите допълнителни такси за привеждане в съответствие с глобалните оперативни стандарти

a
.     Допълнителни такси за специална обработка – неподходящи за автоматизирана обработка

Допълнителна такса (AHS) – за пратки, неподходящи за автоматизирана обработка се прилага ако даден артикул тежи по-малко от 30 кг и надвишава някой от следните размери: 1,21 м (Д) x 0,76 м (Ш) x 0,76 м (В)


b.    Нестифируеми пратки

Допълнителна такса (AHS) за нестифируеми пратки се прилага за пратка, съдържаща поне едно парче, пакет или палет, които не подлежат на стифиране. Нестифируема пратка означава, че парче или палет от нея не могат да бъдат подредени вертикално по безопасен и сигурен начин. Тази допълнителната такса се прилага веднъж на пратка дори ако няколко броя, идентифицирани като неподлежащи на стифиране, са пакетирани в една пратка.

* Ние си запазваме правото на оценка на допълнителните такси за обработка за пакети, които изискват специална обработка или които изискват прилагане на допълнителна опаковка по време на транспортиране от наша страна. Формата и размерите на пакета може да се променят по време на транспортиране, което може да повлияе на това дали отговаря на условията за допълнителна такса. Ако формата и размерите на пакета се променят по време на транспортиране, е възможно да направим подходящи корекции на таксите за пратката по всяко време.

TNT си запазва правото да променя тарифите, допълнителните такси, времената за доставка и зоните, както сметнем за необходимо, с или без предизвестие и в съответствие с нашите Общи условия за пренос.

 

Допълнителни такси за TNT пратки за взимане, внесени от Индия, Виетнам и Тайланд

Фактурите за TNT пратки за взимане, внесени от Индия, Виетнам и Тайланд, ще отразяват допълнителна такса в сумата и от датата на влизане в сила, както е посочено в таблицата по-долу. Това се дължи на промяна в нашия бизнес модел и отговаря на съответните данъчни разпоредби. Таксата ще е приложима за всички клиенти на TNT, чиито пратки произхождат от Индия, Тайланд или Виетнам, включително платци, които се таксуват извън тези страни. Ако имате въпроси относно таксата, свържете се с нас на линията за запитване във Вашата фактура на TNT.

Страна на изпращане на праткатаДопълнителна таксаДата на влизане в сила
Индия18%1 юни 2020 г.
Виетнам10%1 септември 2020 г.
Tайланд7%1 септември 2020 г.