A TNT import vámkezelésekre vonatkozó vámtájékoztatója

Értesítés

Az árufeladást követő pár órán belül e-mail értesítést küldünk a címzettnek. A levélben kérjük ügyfelünket, hogy ellenőrizze a csatolt számlát. Amennyiben a megküldött dokumentum adatai egyeznek a tényleges adatokkal, kérjük ezt jelezze nekünk! Ellenkező esetben, kérjük küldje el a korrekt számlát a kitöltött vámkezelési megbízással együtt! Amennyiben nem rendelkezik helyes adatokat tartalmazó számlával, szíveskedjen azt a feladótól bekérni! A felénk történő jelzését követően mi is próbáljuk pótolni az árufelvételt végző TNT kirendeltségünkön keresztül.

A vámkezeléshez bizonyos esetekben, pl. nem elfogadott exportőri számlanyilatkozat esetén, eredeti aláírást tartalmazó számla szükséges.

Az ATR és EUR 1 bizonyítvány, növény -és állategészségügyi bizonylatok, engedélyek stb. eredeti példányban szükségesek.

A vámkezelést csak érvényes vámkezelési megbízás birtokában, az áru érkezését követően, közvetlen vámjogi képviselőként tudjuk kezdeményezni.

 

 

Vámeljárás lefolytatása

Érvényes, az ügyletre vonatkozó vámkezelési megbízás és a megbízó által jóváhagyott számla alapján elektronikus vámkezelési indítványt teszünk a NAV felé az áru érkezésekor. A NAV vizsgálja a küldemény adatait, majd ha mindent rendben talál, elkészül az elektronikus vámhatározat. Amennyiben a vizsgálat feltár tisztázandó körülményt, a NAV további intézkedéseket foganatosíthat a vámkezelés érdekében (pl: okmánybekérés, áruvizsgálat).

A vámkezelés befejezését követően e-mailben megküldjük a vámhatározatot, melynek eredeti példányát futárunk az áru kiszállításakor átadja, kivéve, ha a vámkezelési megbízás 3. pontjában más rendelkezés szerepel.

A TNT-nek történő fizetés estén a vámhatározathoz küldünk egy bizonylatot is, mely alapján teljesíteni kell a fizetési kötelezettséget.

Amennyiben további kérdése van a vámkezelések előkészítésével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal a hu.vamcsoport@tnt.com e-mailcímen!

 

Alapvető import vámeljárások

1. Szabad forgalomba helyezés:

 1. Normál import: a hatályos jogszabályok figyelembe vételével vám és áfa fizetési kötelezettség mellett
 2. Tesztelés: vám és áfamentes. (További feltételek teljesítése is szükséges.)
 3. Áruminta: vám és áfamentes. Mintaként csak akkor lehet vám és áfa mentesen vámkezelni a küldeményt, ha a számla a minta (Sample) szót tartalmazza. (További feltételek teljesítése is szükséges.)
 4. Garanciális javításból visszaérkezett küldemény vámkezelése: vám és áfa mentes. Szükség van a kiviteli vámokmányra és fuvarlevélszámra.
 5. Fizetős javításból visszaérkezett küldemény vámkezelése: Szükség van a kiviteli vámokmányra és fuvarlevélszámra.
 6. Garanciális csere: vám és áfamentes.Szükség van az eredeti import és a kiviteli vámokmányra és fuvarlevélszámra.
  Ha a cseredarab még nem került kiküldésre, akkor az áru értéke után fizetendő vám és áfa összegét NAV vámletét számlán kell elhelyezni, melyet a kivitel után visszaigényelhet.
 7. Tértiáru: vám és áfamentes.
  Ha a TNT még nem szállította ki, akkor nem szükséges hozzá import számla, mivel kiviteli számlával vámkezelhető. Ebben az esetben csak az export fuvarlevélszámra van szükség.
  Ha a TNT már kiszállította, akkor 3 éven belül visszahozható. Ekkor szükséges a kiviteli vámokmány és a fuvarlevélszám, valamint egy proforma számla a kimenő értékkel.

 

2. Árutovábbítás:

Kérjük csak akkor töltse ki, ha nem a szabad forgalomba helyezést kéri! Javasolt vámbiztosíték: a TNT TC 33 tanúsítványa (díjmentes és gyors)

A rendeltetési vámhivatalnál, tüntesse fel annak a NAV kirendeltségnek nevét vagy kódját, ahol a vámkezelést kezdeményezni fogja!

 

Vámtartozás megfizetése

 • A TNT-nek (Megbízott) történő fizetés esetén a következő fizetési módot tudjuk biztosítani:
  • átutalás esetén a megállapodás szerinti fizetési határidővel
  • készpénz fizetés futárnak (vámkezelési megbízás 2. oldalán a 4. pontot kell kitölteni)
 • Megbízó által nyújtott NAV vámletétről: a megbízó által a NAV vámletét számlára utalt összegből kerül levonásra
 • Megbízó önadózó engedélyére: áfa rendezéséhez alkalmazható
 • Megbízó halasztott vámfizetési engedélyére: NAV által kiadott engedély alapján
 • A közvetlenül a NAV-nak történő átutalás esetén szíveskedjen tájékozódni a következő elérhetőségen: http://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/vamfizetes/el_vam.html A NAV-al nem szerződött bankok esetén a küldemény felszabadítása napokat vehet igénybe, addig az áru kiszállítására nincs lehetőségünk.

 

Az okmány kiszállítási címe

Ha a vámdokumentumot nem a kiszállítási címen kell leadni, itt adhatja meg az okmánykezelésre vonatkozó instrukciókat.

 

Készpénzben történő fizetéssel kapcsolatban keresendő személy elérhetősége

Névet, e-mail címet, telefonszámok kérjük szépen megadni!

Export és import témák